ßßß Cookit - przepis na Lukier:

Lukier:

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej,
100g masła,
4 jajka,
szczypta soli,
1 szklanka wody (250ml),
olej do smażenia.
Lukier:
200g cukru pudru,
1 łyżka soku z cytryny,
2-3 łyżki gorącej wody.
Przygotowanie:
Przygotować odmierzone składniki na ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień. Mąkę przesiać i energicznym ruchem wsypać do zagotowanej wody z masłem, cały czas mieszać. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie ładnie odchodzić od ścianek garnka, to znak, że jest gotowe. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto przełożyć do wyższego pojemnika i wbijając kolejno jajka miksować. Przełożyć do szprycy. Przygotować papier do pieczenia, z którego wyciąć kwadraty o bokach 10cm. , posmarować olejem. Można również rozwinąć papier, wysmarować go tłuszczem, wycisnąć kółka o śr.6-7cm i dopiero powycinać kwadraty - ja zrobiłam według tej wersji.
Rozgrzać olej do 180stopni. Kolejno wkładać gniazdka papierem do góry, po minucie go usunąć - powinien lekko zejść (dobrze mieć dwa patyczki do szaszłyków do ściągnięcia papieru, jak również do obracania gniazdek). Smażyć do nabrania złotego koloru (4-5min. z każdej strony). Po wyciągnięciu położyć na bibule (ręcznikach papierowych) do odsączenia. Pozostawić do ostudzenia.
Składniki na lukier razem utrzeć i polać nim pączki hiszpańskie (gniazdka).
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/08/paczki-hiszpanskie.html