Wykonanie
Składniki:Ciasto:200g
mąki pszennej,100g
masła,4
jajka,szczypta
soli,1 szklanka
wody (250ml),
olej do smażenia.
Lukier:200g
cukru pudru,1 łyżka
soku z cytryny,2-3 łyżki gorącej
wody.Przygotowanie:Przygotować odmierzone składniki na ciasto.
Wodę zagotować z
masłem i szczyptą
soli. Zmniejszyć ogień.
Mąkę przesiać i energicznym ruchem wsypać do zagotowanej
wody z
masłem, cały czas mieszać. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie ładnie odchodzić od ścianek garnka, to znak, że jest gotowe. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto przełożyć do wyższego pojemnika i wbijając kolejno
jajka miksować. Przełożyć do szprycy. Przygotować papier do pieczenia, z którego wyciąć kwadraty o bokach 10cm. , posmarować
olejem. Można również rozwinąć papier, wysmarować go tłuszczem, wycisnąć kółka o śr.6-7cm i dopiero powycinać kwadraty - ja zrobiłam według tej wersji.Rozgrzać
olej do 180stopni. Kolejno wkładać gniazdka papierem do góry, po minucie go usunąć - powinien lekko zejść (dobrze
mieć dwa patyczki do szaszłyków do ściągnięcia papieru, jak również do obracania gniazdek). Smażyć do nabrania złotego koloru (4-5min. z każdej strony). Po wyciągnięciu położyć na bibule (ręcznikach papierowych) do odsączenia. Pozostawić do ostudzenia.Składniki na
lukier razem utrzeć i polać nim pączki hiszpańskie (gniazdka).
Smacznego!!!