Wykonanie
Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli.Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z
ciasta drożdżowego.Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami.Mimo,że są smażone na
oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone.Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy.Wynagradzają jednak delikatnym smakiem.Rozpływają się w ustach, są puszyste i pyszne.Można polać je lukrem
cytrynowym lub posypać
cukrem pudrem.
Składniki na pączki:200g
mąki pszennej250g
wody4 szt.
jajek100g
masłaszczypta
soliolej do smażeniaSkładniki na
lukier:100g
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1-2 łyżki gorącej
wodycukier puder do posypaniapapier do pieczenia
W garnku zagotowałam
wodę, dodałam
masło i szczyptę
soli.
Gdy
masło się rozpuściło
wsypałam wcześniej przesianą przez sitko
mąkę.
Energicznie wszystko wymieszałam.
Ucierałam, aż składniki się połączyły i ciasto stało się gładkie.Najlepiej użyć drewnianej łyżki.Gdy odchodziło od garnka, odstawiłam aby wystygło.
W czasie gdy stygło, zajęłam się wycinaniem z papieru do pieczeniakwadratów o wymiarach około 10 cm.Każdy z nich posmarowałam
olejem.
Miksując wystudzoną masę, dodawałam stopniowo
jajka.
Masę przełożyłam do szprycy cukierniczej.Końcówka powinna
mieć kształt szerokiej gwiazdki.Wyciskałam na wycięte kwadraty ciasto, formując z niego koła.
W czasie gdy formowałam pączki, rozgrzewałam w szerokim garnku
olej.Wkładałam je partiami, papierem do góry.Po chwili można go łatwo odlepić od pączka.Smażyłam je po 3-4 minuty z każdej ze stron.
Wyjmowałam je łyżką cedzakową i układałamna wyłożonych ręcznikami papierowymi talerzach.
Przygotowałam
lukier.
Polałam nim część pączków.
Drugą partię posypałam
cukrem pudrem.Nie wszyscy moi pożeracze pączków lubią
lukier ;-)
Z podanej ilości składników wyszło mi około 27 sztuk gniazdek.Wiele zależy od grubości szprycy.Jeśli jej nie macie, możecie zamiast okręgów uformować racuszki.Na gorący
olej nakłada się wtedy ciasto małą łyżeczką.Ciasto urośnie i będzie też puste w środku.Smacznego!
Polecam również:OPONKI
SEROWE