Wykonanie
Dziś moja propozycja na Tłusty Czwartek, zamiast tradycyjnych pączków proponuję Wam gniazdka wykonane z ciasta parzonego. Zrobiłam je pierwszy raz i
powiem, że zachwyciła mnie ich lekkość i delikatność smaku. Moim domownikom ta nowość również przypadła do gustu, bo nim się zdążyłam obejrzeć już nie było po nich śladu. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, więc jeśli nie chce się Wam gnieść ciasta na tradycyjne pączki czy
faworki to wypróbujcie koniecznie.
Przepis zaczerpnięty ze strony: Moje wypiekiCiasto:1szklanka
wody1 1/2 szklanki
mąki pszennej (200 g)100 g
masła4
jajkaszczypta
soliolej do smażeniaZagotowujemy
wodę z
masłem i szczyptą
soli. Zmniejszamy ogień, wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto
zrobi się gładkie i zacznie odstawiać od ścianek garnka. Gdy ciasto ostygnie wbijemy do niego kolejno
jaja i miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą (czy jak tam się ona fachowo nazywa) i wyciskamy na papier do pieczenia
okręgi o średnicy ok 8 cm (ja wyciskałam na arkusz, a
potem cięłam na kwadraty, ale można sobie przygotować ok 20 kwadratów 8x8 cm i na nie wyciskać ciasto).
Olej rozgrzewamy w szerokim naczyniu, wkładamy gniazdka papierem do góry i po chwili go usuwamy (naprawdę łatwo się odrywa). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i gotowe.
Lukier:ok 1 1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny2-3 łyżki
wodySmacznego