ßßß Cookit - przepis na Gniazdka, pączki hiszpańskie lub wiedeńskie

Gniazdka, pączki hiszpańskie lub wiedeńskie

nazwa

Wykonanie

Dziś moja propozycja na Tłusty Czwartek, zamiast tradycyjnych pączków proponuję Wam gniazdka wykonane z ciasta parzonego. Zrobiłam je pierwszy raz i powiem, że zachwyciła mnie ich lekkość i delikatność smaku. Moim domownikom ta nowość również przypadła do gustu, bo nim się zdążyłam obejrzeć już nie było po nich śladu. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, więc jeśli nie chce się Wam gnieść ciasta na tradycyjne pączki czy faworki to wypróbujcie koniecznie.
Przepis zaczerpnięty ze strony: Moje wypieki
Ciasto:
1szklanka wody
1 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g)
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawiać od ścianek garnka. Gdy ciasto ostygnie wbijemy do niego kolejno jaja i miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą (czy jak tam się ona fachowo nazywa) i wyciskamy na papier do pieczenia okręgi o średnicy ok 8 cm (ja wyciskałam na arkusz, a potem cięłam na kwadraty, ale można sobie przygotować ok 20 kwadratów 8x8 cm i na nie wyciskać ciasto). Olej rozgrzewamy w szerokim naczyniu, wkładamy gniazdka papierem do góry i po chwili go usuwamy (naprawdę łatwo się odrywa). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i gotowe.
Lukier:
ok 1 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki wody
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/02/gniazdka-paczk-hiszpanskie-lub.html