ßßß Cookit - przepis na Gniazdka

Gniazdka

nazwa

Wykonanie

Jedni mówią na nie pączki hiszpańskie, inni wiedeńskie, a ja znam je pod nazwą gniazdka.
Smażone pączki zrobione z ciasta ptysiowego. Delikatne w smaku, niezwykle puszyste i idealne na Tłusty Czwartek. Skorzystałam z przepisu Doroty i Gniazdka wyszły przepyszne.
Składniki:
200g mąki pszennej
1 szklanka wody
100g masła
4 jajka
Szczypta soli
Łyżka spirytusu
Olej do smażenia
Cukier puder i sok z cytryny na lukier
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło i sól. Jak masło się roztopi i całość zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy (np. drewnianą łyżką) do momentu aż z ciasta zrobi się lśniąca kula. Zdejmujemy wtedy rondelek z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Masę miksujemy na wolnych obrotach miksera (grubszą końcówką) i wbijamy po jednym jajku (kolejne jajko dodajemy dopiero po tym jak poprzednie jest już dobrze wymieszane z ciastem). Na sam koniec dodajemy spirytus.
Przygotowujemy sobie duży arkusz papieru do pieczenia i rysujemy na nim kwadraty o boku ok. 10 cm (z przepisu wyszły mi 24 gniazdka, więc tyle kwadratów narysowałam).
Jednolite ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną dużą końcówką w kształcie gwiazdy.
Na każdym kwadracie wyciskamy z rękawa kółko z ciasta (jak na zdjęciu). Następnie papier tniemy na kwadraty.
W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy gniazdka (papierem do góry) po 3 max 4 jednocześnie, żeby olej ciągle pozostał gorący. Papier powinien prawie od razu łatwo odejść, wtedy go wyjmujemy (ja używam do tego chińskich pałeczek). Czekamy aż gniazdka się zarumienią, wtedy obracamy je szpatułką, a jak są już złote z obu stron to wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Do miseczki wsypujemy cukier puder i dolewamy niewielką ilość soku z cytryny (mniej więcej 1 i pół łyżki soku na 100g cukru pudru) mieszamy i tak zrobionym lukrem smarujemy ostudzone gniazdka (najwygodniej jest to zrobić silikonowym pędzelkiem.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2014/02/gniazdka.html