Wykonanie
Jedni mówią na nie pączki hiszpańskie, inni wiedeńskie, a ja znam je pod nazwą gniazdka.Smażone pączki zrobione z ciasta ptysiowego. Delikatne w smaku, niezwykle puszyste i idealne na Tłusty Czwartek. Skorzystałam z przepisu Doroty i Gniazdka wyszły przepyszne.
Składniki:200g
mąki pszennej1 szklanka
wody100g
masła4
jajkaSzczypta
soliŁyżka
spirytusuOlej do smażenia
Cukier puder i
sok z cytryny na
lukierWykonanie:Do rondelka wlewamy
wodę i dodajemy
masło i
sól. Jak
masło się roztopi i całość zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy przesianą
mąkę. Energicznie mieszamy (np. drewnianą łyżką) do momentu aż z ciasta
zrobi się lśniąca kula. Zdejmujemy wtedy rondelek z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.Masę miksujemy na wolnych obrotach miksera (grubszą końcówką) i wbijamy po jednym
jajku (kolejne
jajko dodajemy dopiero po tym jak poprzednie jest już dobrze wymieszane z
ciastem). Na sam koniec dodajemy
spirytus.Przygotowujemy sobie duży arkusz papieru do pieczenia i rysujemy na nim kwadraty o
boku ok. 10 cm (z przepisu wyszły mi 24 gniazdka, więc tyle kwadratów narysowałam).Jednolite ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną dużą końcówką w kształcie gwiazdy.Na każdym kwadracie wyciskamy z rękawa kółko z ciasta (jak na zdjęciu). Następnie papier tniemy na kwadraty.
W garnku podgrzewamy
olej i wrzucamy gniazdka (papierem do góry) po 3 max 4 jednocześnie, żeby
olej ciągle pozostał gorący. Papier powinien prawie od razu łatwo odejść, wtedy go wyjmujemy (ja używam do tego chińskich pałeczek). Czekamy aż gniazdka się zarumienią, wtedy obracamy je szpatułką, a jak są już złote z obu stron to wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.Do miseczki wsypujemy
cukier puder i dolewamy niewielką ilość
soku z cytryny (mniej więcej 1 i pół łyżki soku na 100g
cukru pudru) mieszamy i tak zrobionym lukrem smarujemy ostudzone gniazdka (najwygodniej jest to zrobić silikonowym pędzelkiem.