ßßß
Składniki:200g mąki pszennej100g masła4 jajkaszczypta soliolej do smażeniaszklanka wodyW garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Wsypać mąkę i energicznie zamieszać, by nie stworzyły się grudki. Chwilkę gotować, cały czas mieszając, by powstała jednolita masa. Garnek przykryć i odstawić ciasto do wystudzenia.Do ciasta wbijać kolejno po jednym jajku i zmiksować.Z papieru do pieczenia przygotować sobie kwadraty o boku 10cm.Ciasto nałożyć do szprycy z karbowaną końcówką i na przygotowane kwadraty z papieru wyciskać kółka o średnicy 6-7 cm.W rondelku rozgrzać olej. Wrzucić kawałeczek ciasta, by sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany(ciasto powinno szybko wypłynąć na wierzch)Partiami wrzucać gniazdka (papierem do góry, po chwili papier zdjąć, powinien ładnie się odkleić).Smażyć z obu stron na złoty kolor, wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć.
Przygotować lukierSkładniki:2 łyżki wody2 łyżki soku z cytrynycukier puderWodę i sok z cytryny wymieszać. Dodawać po łyżeczce cukru pudru i mieszać. Ilość cukru zależy od tego jak gęsty chcecie mieć lukier.Tak przygotowanym lukrem polać gniazdka.Smacznego :)