Wykonanie
Próbowaliście zrobić kiedyś domowe gniazdka?Ja nigdy się za to nie zabierałam,bo byłam pewna, że to jedno z tych
ciastek,którego nie da się wykonać w domowych warunkach.Jakie było moje zdziwienie, kiedy domownicy po spróbowaniu orzekli zgodnie-"takie jak ze sklepu".Ja bym powiedziała więcej- lepsze, bo smażone na świeżym
oleju i polane
cytrynowym lukrem.Następnym razem zaopatrzę się tylko w większą szprycę,aby
ciastka mogły być grubsze.
Składniki:200g
mąki pszennej100g
masła4
jajkaszczypta
soliolej do smażeniaszklanka
wodyW garnuszku zagotować
wodę z
masłem i
solą. Wsypać
mąkę i energicznie zamieszać, by nie stworzyły się grudki. Chwilkę gotować, cały czas mieszając, by powstała jednolita masa. Garnek przykryć i odstawić ciasto do wystudzenia.Do ciasta wbijać kolejno po jednym
jajku i zmiksować.Z papieru do pieczenia przygotować sobie kwadraty o
boku 10cm.Ciasto nałożyć do szprycy z karbowaną końcówką i na przygotowane kwadraty z papieru wyciskać kółka o średnicy 6-7 cm.W rondelku rozgrzać
olej. Wrzucić kawałeczek ciasta, by sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany(ciasto powinno szybko wypłynąć na wierzch)Partiami wrzucać gniazdka (papierem do góry, po chwili papier zdjąć, powinien ładnie się odkleić).Smażyć z obu stron na złoty kolor, wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć.
Przygotować
lukierSkładniki:2 łyżki
wody2 łyżki
soku z cytrynycukier puderWodę i
sok z cytryny wymieszać. Dodawać po łyżeczce
cukru pudru i mieszać. Ilość
cukru zależy od tego jak gęsty chcecie
mieć lukier.Tak przygotowanym lukrem polać gniazdka.Smacznego :)