ßßß
To ciasto, bardzo popularne i powszechnie znane, nie masobie równych. Kuch - czylidrożdżówka z kruszonką i lukremzachwyca od setek lat ludzi w każdym wieku. Dla mnie jestwspaniałym źródłem wspomnień.Przygotowanie kucha pozornieproste, wcale takim nie jest.Potrzeba nie lada siły, żeby dokładnie i porządnie wyrobić ciasto.Sam proces przygotowywaniadrożdżówki jest bardzo ekscytujący.Wzmacnia więzi, dostarcza dużo wrażeń, śmiechu i pozytywnych emocji.Ciasto: 1 kg mąki pszennej, 250 g masła (może być margaryna), 3 jajka, szklanka cukru,10 dag drożdży, 500 ml mleka, 100 g rodzynek, pół łyżeczki soli, opakowanie waniliowegocukru, aromat do ciast waniliowy lub arakowy.Kruszonka: 15 dag masła, 15 dag mąki, 15 dag cukru (może być więcej, może być mniej,ale zawsze w równych proporcjach).Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru, gorąca woda lub mleko.Masło rozpuścić w mleku - ma być ciepłe, ale nie gorące. Rodzynki sparzyć wrzątkiem,odcisnąć, obtoczyć w mące. Drożdże wymieszać z dwiema łyżkami cukru, odstawić.Pozostały cukier ubić z jajami w dużym garnku lub w misce. Wlać roztopione masło z mlekiem i cały czas mieszając dodawać stopniowo przesianą mąkę i cukier waniliowy.Rozpocząć ubijanie - najlepiej solidnym tłuczkiem do ziemniaków. (Jedna osobatrzyma garnek, druga ubija). Po kilku chwilach wlać wyrośnięty zaczyn i ubijać dalej.Kiedy ciasto zacznie odchodzić od tłuczka znaczy, że jest dobrze wyrobione.Teraz należy wsypać rodzynki, wlać olejek i delikatnie wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką,odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować kruszonkę: lekko zagnieść masło, mąkę i cukier.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia(lub posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą). Posypać kruszonką.Piec 40 - 50 minut w temperaturze 180°C. Po wystygnięciu polukrować.Bardzo, bardzo smacznie polecam :)