Wykonanie

To ciasto, bardzo popularne i powszechnie znane, nie masobie równych. Kuch - czylidrożdżówka z kruszonką i lukremzachwyca od setek lat ludzi w każdym wieku. Dla mnie jestwspaniałym źródłem wspomnień.Przygotowanie kucha pozornieproste, wcale takim nie jest.Potrzeba nie lada siły, żeby dokładnie i porządnie wyrobić ciasto.Sam proces przygotowywaniadrożdżówki jest bardzo ekscytujący.Wzmacnia więzi, dostarcza dużo wrażeń, śmiechu i pozytywnych emocji.Ciasto: 1 kg
mąki pszennej, 250 g
masła (może być
margaryna), 3
jajka, szklanka
cukru,10 dag
drożdży, 500 ml
mleka, 100 g
rodzynek, pół łyżeczki
soli, opakowanie
waniliowegocukru,
aromat do ciast waniliowy lub
arakowy.Kruszonka: 15 dag
masła, 15 dag
mąki, 15 dag
cukru (może być więcej, może być mniej,ale zawsze w równych proporcjach).
Lukier: 1,5 szklanki
cukru pudru, gorąca
woda lub
mleko.
Masło rozpuścić w
mleku - ma być ciepłe, ale nie gorące.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem,odcisnąć, obtoczyć w
mące.
Drożdże wymieszać z dwiema łyżkami
cukru, odstawić.Pozostały
cukier ubić z
jajami w dużym garnku lub w misce. Wlać roztopione
masło z
mlekiem i cały czas mieszając dodawać stopniowo przesianą
mąkę i
cukier waniliowy.Rozpocząć ubijanie - najlepiej solidnym tłuczkiem do
ziemniaków. (Jedna osobatrzyma garnek, druga ubija). Po kilku chwilach wlać wyrośnięty zaczyn i ubijać dalej.Kiedy ciasto zacznie odchodzić od tłuczka znaczy, że jest dobrze wyrobione.Teraz należy wsypać
rodzynki, wlać olejek i delikatnie wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką,odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować kruszonkę: lekko zagnieść
masło,
mąkę i
cukier.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia(lub posmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą). Posypać kruszonką.Piec 40 - 50 minut w temperaturze 180°C. Po wystygnięciu polukrować.Bardzo, bardzo smacznie polecam :)