Wykonanie
Stosując się do "groźby", zamieszczam kolejne danie, bardziej
mięsne niż warzywne;)
Polędwiczki wieprzowe należą raczej do delikatnych
mięs, którym wiele nie trzeba, aby smakowały wybornie. Najczęściej spotykałam je w towarzystwie
sosów na bazie
śmietany. Nie, żebym miała coś przeciwko takim połączeniom, ale sami wiecie, że mając w domu, tak urocze Stworzenie jakim jest wybredny M.;) musiałam znaleźć rozwiązanie bez
śmietanowe, bez
kurkowe, bez
śliwkowe i w ogóle doprawione w możliwie minimalny sposób. Wymyśliłam! choć to raczej za dużo powiedziane/napisane. Dobrałam
przyprawy odpowiadające temu Niejadkowi i wyszło naprawdę smacznie....śmiem tak twierdzić, gdyż dostałam wielkie pochwały od w/w Osobnika, który po obiedzie długo się jeszcze uśmiechał. Z racji tego, że mieliśmy na obiedzie gościa, postanowiłam zrobić dwie, lekko różne porcje. Jedną dla M. z samym
tymiankiem,
solą i
pieprzem a drugą dla mnie i Gościa, dodatkowo z wędzoną
papryką i
czosnkiem. Do tego opiekane ziemniaczki w mundurkach i
sałatka z
fasolki szparagowej zainspirowana przepisem Jamiego O (oczywiście tylko dla mnie i Gościa, bo M. nie tyka takich produktów). Był również deser, którym chciałam się z
Wami podzielić, ale niestety, coś poszło nie tak ze
spodem z
herbatników i
orzechów i nie nadawał się do prezentacji fotograficznej, ale M. był pierwszym, który powiedział, że deser jest pyszny!sasasasa:))) Jak tylko uda mi się poprawić ten drobny mankament, wrzucę przepis na bloga. A tym czasem zdradzę jedynie, że były to tartaletki (do
póki spody się nie rozpadły) z
herbatników, prażonych
orzechów laskowych i roztopionego
masła z
borówkami amerykańskimi,
bitą śmietaną i sosem z
borówek i
syropu cukrowego.Ps. Właśnie podziwiam pokaz sztucznych ogni gdzieś nad Wisłą...Jest pięknie:)Ps.2 Czy ktoś mi powie, jak do licha umieścić odnośnik do facebooka na blogu??? Walczę z tym od jego założenia i nic a nic mi nie wychodzi:(
Póki co, możecie mnie tam znaleźć poprzez następujący link :)


Składniki:przepis na 3 porcjejedna polędwiczka wieprzowaząbek
czosnkupół łyżeczki wędzonej
papryki w proszku2 łyżki posiekanego
tymiankuoliwasól i
pieprz
Sałatka:200 g
fasolki szparagowe żółtej lub zielonej1/2 małego
pomidorakawałek
czerwonej cebuliząbek
czosnkusok z 1/2
limonki lub
cytrynysól,
pieprzkilka łyżek
oliwy
Do podania:pieczone
ziemniaki w mundurkachPrzygotowanie:
Mięso należy umyć, dokładnie osuszyć i oczyścić ze ścięgien. Posiekajcie bardzo drobno
tymianek razem z
czosnkiem i szczyptą
soli. Dodajcie
paprykę i
oliwę w takiej ilości aby powstała luźna pasta. Natrzyjcie nią dokładnie
mięso,
owińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok godzinę, aby smaki się połączyły i
mięso przeszło ich aromatem.



W tym czasie:Nastawcie garnek osolonej
wody na
ziemniaki i drugi na
fasolkę.
Ziemniaków nie obierałam z racji tego, że są
młode i naprawdę wystarczy je tylko dobrze umyć, ewentualnie wyszorować szczoteczką. Włóżcie
ziemniaki w całości do gotującej się
wody i gotujcie aż delikatnie zmiękną (nie muszą być ugotowane bo jeszcze będą się piekły).
Fasolkę umyjcie i odetnijcie końce po czym wrzućcie do wrzątku i gotujcie aż zmięknie ale pozostanie chrupka.Jak
ziemniaki będą na wpół ugotowane, odlejcie je i przełóżcie na blachę. Przekrójcie na 2-4 części (w zależności od ich wielkości), skrpocie
oliwą, posyprze odrobiną
soli i sporą ilościa
pieprzu, dodajcie kilka gałązek
tymianku lub
rozmarnu i wstawcie do piepkarnika żeby się zrumieniły i całkiem zmiękły. Pod koniec pieczenia zmieniaków wyjmijcie
polędwiczki z lodówki. Zrumieńcie je na
maśle z odrobiną
oliwy, zeby msąło sie nie spaliło i włózcie do piekarnika na ostatnie 10 minut pieczenia
ziemniaków.


Do naczynia, w którym podacie
sałatkę zetrzyjcie na drobniutkiej tarce
pomidora,
cebulę i
czosnek, dodajcie
sok z limonki lub
cytryny,
sól i
pieprz do smaku i kilka łyżek
oliwy (najlepsza proporcja to 3 części oli na 1 część kwasu). Dokładnie wymieszajcie i ewentualnie doprawcie w razie potrzeby. Dołóżcie
fasolkę i wszystko wymieszajcie.



Pamiętajcie, żeby pozwolić polędwiczkom "odpocząć" przed krojeniem przez ok 10 minut.
