ßßß Cookit - przepis na "Tęczowe roladki" na karaibską nutę

"Tęczowe roladki" na karaibską nutę

nazwa

Wykonanie

Gość wyjechał wczoraj, a ja już za nim tęsknię ehhh.... Tęsknię tym bardziej, iż podczas jego pobytu mogłam poszaleć w kuchni w łączeniu różnych smaków;) Nie, żebym narzekała na M. co to to nie, uwielbiam dla niego gotować, tylko mam tu nieco mniejsze pole do popisu, gdyż....i to jest moment, w którym łatwiej wymienić rzeczy/smaki te lubiane niż te, za którymi się nie przepada... M. zdecydowanie więcej nie je, niż je. No więc, po kilku dniach przyrządzania dań mięsnych z minimalną ilością "zieleniny", żebyśmy mogli jeść wspólnie wszyscy to samo danie, pobyt gościa dobiegł końca. Postanowiłam zakończyć go MEGA kolorowym i zdecydowanie małomięsnym akcentem kulinarnym (zdaję sobie sprawę, że nie jest to danie dla każdego). I mimo iż nigdy na Karaibach nie byłam - i raczej jeszcze długo nie będę ;) - większość smaków z dzisiejszej propozycji przenosi moje podniebienie właśnie tam! Danie nieco mięsne, bardziej warzywne, z lekką owocową nutą i do tego te kolory....tęcza na talerzu, sami zobaczcie:
Sos z mango:
jedno dojrzałe mango
sok i skórka z limonki
oliwa
szczypta soli
chilli lub pieprz cayenne
trochę wody
Przygotowanie:
Mango ma w środku bardzo dużą płaską pestkę, dlatego najlepiej kroić je wzdłuż jak tutaj . Owoc należy obrać i pokroić w kostkę, dodać szczyptę soli i smażyć na dwóch łyżkach oliwy przez kilka minut, dolać trochę wody i dusić aż zmięknie.
Dodać kawałeczek posiekanej chilli (w zależności od ostrości papryczki) lub sporą szczyptę pieprzu cayenne i zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sitko aby sos był gładki, dodać otartą skórkę i sok z połowy limonki i dokładnie wymieszać.
Marynowana czerwona cebula:
dwie duże czerwone cebule
40 gr cukru
50 ml octu balsamicznego
Przygotowanie:
Cebule pokroić w cienkie piórka. Przełożyć cebulę do garnka dodać cukier i ocet i gotować na małym ogniu, aż cebula zmięknie a powstały sos osiągnie konsystencję gęstego syropu. W razie potrzeby dodać więcej octu lub cukru.
Składniki na roladki:
filet z kury (ja wzięłam pojedynczy)
dwa ząbki czosnku
kilka łyżek sosu sojowego
1/2 średniej wielkości marchewki
1/2 świeżego ogórka
liście ulubionych sałat (ja miałam akurat roszponkę i młode listki szpinaku)
listki mięty
szczypiorek
czarny sezam
papier ryżowy
oliwa
letnia woda
Przygotowanie:
Mięso zamarynować w sosie sojowym z przyprawą 5 smaków i dwoma posiekanymi ząbkami czosnku i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Następnie usmażyć, ostudzić i pokroić w plasterki. Marchewkę i ogórka pokroić w tzw. słomkę, jak to pokazuje Pascal tutaj.
Szczypiorek pokroić na ukośne większe kawałki. Liście sałat, należy wypłukać z ewentualnego piasku i osuszyć. Przygotować naczynie z letnią wodą, trochę większe od rozmiaru papieru ryżowego, żeby łatwo można było je zanurzyć.
Papier ryżowy jest bardzo delikatny więc należy się z nim delikatnie obchodzić. Zanurz arkusz papieru w wodzie na kilka sekund żeby zmiękł. Połóż na talerzu i układaj składniki "nadzienia" jeden na drugim lub jak wolisz:) posyp sezamem i zawijaj jak krokiety.
Gotowe!
Podawaj na zimno, polane sosem z mango i cząstką limonki.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/03/teczowe-roladki-na-karaibska-nute.html