Wykonanie
Gość wyjechał wczoraj, a ja już za nim tęsknię ehhh.... Tęsknię tym bardziej, iż podczas jego pobytu mogłam poszaleć w kuchni w łączeniu różnych smaków;) Nie, żebym narzekała na M. co to to nie, uwielbiam dla niego gotować, tylko mam tu nieco mniejsze
pole do popisu, gdyż....i to jest moment, w którym łatwiej wymienić rzeczy/smaki te lubiane niż te, za którymi się nie przepada... M. zdecydowanie więcej nie je, niż je. No więc, po kilku dniach przyrządzania dań
mięsnych z minimalną ilością "
zieleniny", żebyśmy mogli jeść wspólnie wszyscy to samo danie, pobyt gościa dobiegł końca. Postanowiłam zakończyć go MEGA kolorowym i zdecydowanie małomięsnym akcentem kulinarnym (zdaję sobie sprawę, że nie jest to danie dla każdego). I mimo iż nigdy na Karaibach nie byłam - i raczej jeszcze długo nie
będę ;) - większość smaków z dzisiejszej propozycji przenosi moje podniebienie właśnie tam! Danie nieco
mięsne, bardziej warzywne, z lekką
owocową nutą i do tego te kolory....tęcza na talerzu, sami zobaczcie:
Sos z
mango:jedno dojrzałe
mangosok i skórka z
limonkioliwaszczypta
solichilli lub
pieprz cayennetrochę
wodyPrzygotowanie:
Mango ma w środku bardzo dużą płaską pestkę, dlatego najlepiej kroić je wzdłuż jak tutaj .
Owoc należy obrać i pokroić w kostkę, dodać szczyptę
soli i smażyć na dwóch łyżkach
oliwy przez kilka minut, dolać trochę
wody i dusić aż zmięknie.
Dodać kawałeczek posiekanej
chilli (w zależności od ostrości papryczki) lub sporą szczyptę
pieprzu cayenne i zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sitko aby sos był gładki, dodać otartą skórkę i sok z połowy
limonki i dokładnie wymieszać.
Marynowana
czerwona cebula:dwie duże
czerwone cebule40 gr
cukru50 ml
octu balsamicznegoPrzygotowanie:
Cebule pokroić w cienkie piórka. Przełożyć
cebulę do garnka dodać
cukier i
ocet i gotować na małym ogniu, aż
cebula zmięknie a powstały sos osiągnie konsystencję gęstego
syropu. W razie potrzeby dodać więcej
octu lub
cukru.
Składniki na roladki:filet z
kury (ja wzięłam pojedynczy)dwa ząbki
czosnkukilka łyżek
sosu sojowego1/2 średniej wielkości
marchewki1/2 świeżego
ogórkaliście ulubionych
sałat (ja miałam akurat
roszponkę i
młode listki
szpinaku)listki
miętyszczypiorekczarny
sezampapier ryżowyoliwaletnia
wodaPrzygotowanie:
Mięso zamarynować w
sosie sojowym z
przyprawą 5 smaków i dwoma posiekanymi ząbkami
czosnku i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Następnie usmażyć, ostudzić i pokroić w plasterki.
Marchewkę i
ogórka pokroić w tzw. słomkę, jak to pokazuje Pascal tutaj.
Szczypiorek pokroić na ukośne większe kawałki. Liście
sałat, należy wypłukać z ewentualnego piasku i osuszyć. Przygotować naczynie z letnią
wodą, trochę większe od rozmiaru
papieru ryżowego, żeby łatwo można było je zanurzyć.
Papier ryżowy jest bardzo delikatny więc należy się z nim delikatnie obchodzić. Zanurz arkusz papieru w wodzie na kilka sekund żeby zmiękł. Połóż na talerzu i układaj składniki "nadzienia" jeden na drugim lub jak wolisz:) posyp
sezamem i zawijaj jak krokiety.
Gotowe!Podawaj na zimno, polane sosem z
mango i cząstką
limonki.