ßßß
To zdecydowanie będzie moja ulubiona zupa. Wyszła taka jak lubię, delikatnie kwaskowata, lekko pikantna, z wyczuwalną papryką i pomidorami. Dodatkowo zawiera kawałki najpyszniejszego kurczaka curry z nutką chili... Bajka! Gorąco polecam wszystkim miłośnikom meksykańskiej kuchni!Składniki:3-4 pomidory (lub jedna puszka),1/2 czerwonej papryki,1 i 1/4 litra bulionu z kurczaka,2 piersi z kurczaka,2 łyżki przyprawy curry,sól,pieprz,łyżeczka chili w proszku,oregano,2-3 łyżki mąki,2 ząbki czosnku,duża cebula,oliwa lub masło,duża puszka kukurydzy,duża puszka czerwonej fasolki,Wykonanie:Piersi z kurczaka pokroić w kawałeczki, obtoczyć w mące zmieszanej z curry i chili, odstawić.Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kawałeczki piersi.Na kolejnej patelni podsmażyć na maśle lub oliwie posiekaną cebulkę, dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z resztą. Smażyć aż do odparowania większości wody. Zmiksować.Zagotować bulion, dodać zmiksowane warzywa oraz kurczaka.Kukurydzę i fasolkę odsączyć, wrzucić do zupy. Całość doprawić świeżą bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.Smacznego!



