Wykonanie

To zdecydowanie będzie moja ulubiona zupa. Wyszła taka jak lubię, delikatnie kwaskowata, lekko pikantna, z wyczuwalną
papryką i
pomidorami. Dodatkowo zawiera kawałki najpyszniejszego
kurczaka curry z nutką
chili... Bajka! Gorąco polecam wszystkim miłośnikom meksykańskiej kuchni!Składniki:3-4
pomidory (lub jedna puszka),1/2
czerwonej papryki,1 i 1/4 litra
bulionu z kurczaka,2
piersi z kurczaka,2 łyżki
przyprawy curry,
sól,
pieprz,łyżeczka
chili w proszku,
oregano,2-3 łyżki
mąki,2 ząbki
czosnku,duża
cebula,
oliwa lub
masło,duża puszka
kukurydzy,duża puszka
czerwonej fasolki,Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kawałeczki, obtoczyć w
mące zmieszanej z
curry i
chili, odstawić.Na patelni rozgrzać
oliwę, podsmażyć kawałeczki piersi.Na kolejnej patelni podsmażyć na
maśle lub
oliwie posiekaną
cebulkę, dodać pokrojoną
paprykę i
pomidory.
Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z resztą. Smażyć aż do odparowania większości
wody. Zmiksować.Zagotować
bulion, dodać zmiksowane warzywa oraz
kurczaka.
Kukurydzę i
fasolkę odsączyć, wrzucić do zupy. Całość doprawić świeżą
bazylią,
oregano,
solą oraz
pieprzem.Smacznego!




