ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z brukselki i rukoli

Zupa-krem z brukselki i rukoli

nazwa

Wykonanie

Zielona zupa... hmmm, przed szczawiową i ogórkową rodzina nigdy się nie wzbraniała, więc dlaczego by nie spróbować czegoś nowego... i równie zielonego;)
Początkowo miałam zamiar przygotować zupę z samej brukselki, ale w lodówce miałam jeszcze dość sporo rukoli, więc postanowiłam spożytkować ją w nieco inny sposób i spróbować takiego połączenia.
Składniki:
200-250 g brukselki (świeżej lub mrożonej)
ok. 100 g warzyw na bulion (marchew, korzeń pietruszki, por)
ok. 100 g rukoli
3 cebule dymki
2-3 ziemniaki
1,5 l wody na bulion
natka pietruszki
lubczyk
cząber
czosnek (tylko trochę)
curry
sól
pieprz (odrobina)
tłuszcz do przesmażenia cebuli
W przypadku zastosowania świeżej brukselki warto wykonać działania, które zapobiegną powstawaniu gorzkiego posmaku - tzn. zamrozić ją przed przystąpieniem do gotowania zupy lub w trakcie gotowania dodać trochę cukru (gdzieś takie ciekawostki wyczytałam;)). Akurat miałam mrożoną brukselkę, więc problem z głowy:)
Jeśli ktoś nie przepada za curry, to można ten składnik pominąć. Polecam spróbować tej zupy w obu wersjach (z curry i bez;))).
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Umyć również pozostałe warzywa. Marchew, pietruszkę i pora pokroić w talarki. Do garnka nalać wodę i włożyć do niej pokrojone warzywa. Dodać natkę pietruszki, lubczyk i cząber.
Cebule dymki pokroić w krążki. Czosnek zgnieść płaską stroną noża, ściągnąć łupinę i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz* i przesmażyć cebulę z czosnkiem dodając odrobinę soli. Gdy cebula stanie się już szklista, dodać do niej brukselkę i chwilę jeszcze smażyć je razem. Potem całą zawartość patelni przełożyć do gotującego się bulionu.
Do bulionu dodać umyte listki rukoli. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie (lecz nie rozgotowane!), wyłączyć gaz i garnek odstawić na bok, by zmiksować zupę blenderem. Gdy zupa nabierze już kremowej i jednolitej konsystencji, postawić garnek z powrotem na gazie. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i curry.
* Zamiast dolewać dodatkową ilość tłuszczu podczas smażenia polecam nalać chochelką trochę bulionu. Zaoszczędzimy sobie w ten sposób paru dodatkowych kalorii;)
Zupę podawać na gorąco. Ja udekorowałam ją jeszcze odrobiną jogurtu naturalnego (może być śmietanka), poszatkowanym porem i dodałam po kilka kawałeczków pokrojonej mozzarelli.
Bardzo smaczna z paluchami grissini .
Pasują do niej również grzanki z czosnkiem i serem, maca czy groszek ptysiowy.
Może brukselka w takiej postaci zyska większe grono zwolenników?
Warto w taki sposób spróbować przekonać do niej dzieci i np. wcześniej wspólnie z nimi ulepić paluchy :)
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/03/zupa-krem-z-brukselki-i-rukoli.html