Wykonanie


na kluseczki500 g ugotowanych
ziemniaków150 g
twarogu100 g
mąki pszennej4 łyżki
maki ziemniaczanej1
jajkosól na gulasz600 g
mięsa (
szynka)350 g boczniakapół
czerwonej papryki2
cebule2-3 łyżki
groszku z puszki500 ml
wody2 łyżki
octu winnego2 łyżki
oliwysólpieprz staropolski
ziołowyoreganohyzop suszony
Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, posypać
solą,
pieprzem, skropić
oliwą i
octem winnym, wymieszać. Odstawić.Z
mąki sera i
jajka zagnieść ciasto i uformować kuleczki wielkości
moreli. otoczyć
mąką i odłożyć.
Cebulę pokroić w piórko, boczniaka pokroić w paseczki,
paprykę w kosteczkę.W patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć
cebulę i dodać boczniaka, smażyć aż odparuje cały płyn.W drugiej, głębokiej patelni smażyć
mięso aż odparuje i lekko się przyrumieni, dodać
paprykę i przysmażonego boczniaka z
cebulką, Podlać
wodą i dusić do miękkości ok 1 godzinę. Sos powinien nabrać odpowiedniej konsystencji i koloru. Dodać
groszek. Przyprawić
pieprzem solą ,
oregano i hyzopem.W garnku nastawić
wodę i ugotować kluseczki .



Opublikowany w