ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Sztuką jest zrobić naprawdę dobre pierogi. Sekretem jest cienkie ciasto i odpowiednio doprawiony farsz. Wtedy całość nabiera właściwego smaku.
Przepis na około 47 pierogów:
Ciasto:
35 dag mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
około 1/8 litra zimnej wody
Farsz:
80 dag ziemniaków
20 dag sera (twarogu)
1 duża cebula
sól, pieprz
Farsz: Ziemniaki szorujemy, gotujemy, obieramy i mielimy razem z serem. Dodajemy usmażoną na złoty kolor cebulę (ja lubię cebulę trochę mocniej zeszkloną). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być dosyć mocno doprawiony, ponieważ podczas gotowania pierogów traci trochę smak.
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy dołek i wbijamy jajko. Do jajka wsypujemy szczyptę soli. Zarabiamy delikatnie nożem, wlewając powoli wodę, aż składniki połączą się. Wyrabiamy rękami dokładnie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, to dolewamy trochę wody. Ciasto jest dobrze wyrobione jeśli jest gładkie i sprężyste. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną rozwałkowujemy na dosyć cienkie ciasto, a resztę ciasta przykrywamy miseczką, żeby nie obsychało.
Z ciasta wykrawamy szklanką krążki i na środek nakładamy łyżeczką farsz. Składamy na pół i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi, tak, żeby farsz nie dostał się między brzegi, bo wtedy pierogi podczas gotowania pękają i rozgotowują się. Zlepione pierogi układamy na deseczce posypanej mąką i przykrywamy serwetką, żeby nie obsychały. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku i partiami wkładamy na wrzącą wodę pierogi, mieszając, żeby nie przywarły do dna. Przykrywamy przykrywką i czekamy, aż pierogi podpłyną w górę, wtedy odkrywamy i gotujemy 2-3 minuty. Wybieramy łyżką cedzakową, wykładamy na półmisek i według uznania polewamy tłuszczem lub skwarkami.
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,330131050,title,Pierogi-ruskie,index.html