Wykonanie
Sztuką jest zrobić naprawdę dobre pierogi. Sekretem jest cienkie ciasto i odpowiednio doprawiony farsz. Wtedy całość nabiera właściwego smaku.Przepis na około 47 pierogów:Ciasto:35 dag
mąki pszennej1
jajkoszczypta
soliokoło 1/8 litra zimnej
wodyFarsz:80 dag
ziemniaków20 dag
sera (
twarogu)1 duża
cebulasól,
pieprzFarsz:
Ziemniaki szorujemy, gotujemy, obieramy i mielimy razem z
serem. Dodajemy usmażoną na złoty kolor
cebulę (ja lubię
cebulę trochę mocniej zeszkloną). Całość doprawiamy
solą i
pieprzem. Farsz powinien być dosyć mocno doprawiony, ponieważ podczas gotowania pierogów
traci trochę smak.Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy dołek i wbijamy
jajko. Do
jajka wsypujemy szczyptę
soli. Zarabiamy delikatnie nożem, wlewając powoli
wodę, aż składniki połączą się. Wyrabiamy rękami dokładnie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, to dolewamy trochę
wody. Ciasto jest dobrze wyrobione jeśli jest gładkie i sprężyste. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną rozwałkowujemy na dosyć cienkie ciasto, a resztę ciasta przykrywamy miseczką, żeby nie obsychało.Z ciasta wykrawamy szklanką krążki i na środek nakładamy łyżeczką farsz. Składamy na pół i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi, tak, żeby farsz nie dostał się
między brzegi, bo wtedy pierogi podczas gotowania pękają i rozgotowują się. Zlepione pierogi układamy na deseczce posypanej
mąką i przykrywamy serwetką, żeby nie obsychały. Zagotowujemy osoloną
wodę w dużym garnku i partiami wkładamy na wrzącą
wodę pierogi, mieszając, żeby nie przywarły do dna. Przykrywamy przykrywką i czekamy, aż pierogi podpłyną w górę, wtedy odkrywamy i gotujemy 2-3 minuty. Wybieramy łyżką cedzakową, wykładamy na półmisek i według uznania polewamy tłuszczem lub skwarkami.Smacznego!