Wykonanie
W ubiegły weekend gościłam znajomych Niemców i obiecałam im, że przygotuję tradycyjne pierogi ruskie, ale nie mogłam się powstrzymać, aby ich lekko nie odchudzić :)Dodanie do ciasta
mąki pełnoziarnistej i
sera półtłustego lub odtłuszczonego obniży kaloryczność pierogów o co najmniej 50% .
PRZEPIS:SKŁADNIKI:Ciasto:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
maki pełnoziarnistejokoło 0,5 szklanki wrzącej
wodyFarsz:200 g
półtłustego sera twarogowego4
ziemniaki1 średniej wielkości
cebula1
jajkosól i
pieprz1.
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy
sól i stopniowo wlewamy wrzącą
wodę, mieszając łyżką. Oczywiście jeśli będzie
wody za mało lub za dużo to albo dosypujemy
maki albo dolewamy
wody i zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
2 .
Ziemniaki do farszu gotujemy w mundurkach i ścieramy na drobnych oczkach na tarce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy
ser, podsmażoną lekko
cebulkę pokrojona w kostkę,
jajko,
sól i
pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.
3. Formujemy pierogi i wrzucamy do gotującej się
wody. Wyciągamy kiedy wszystkie wypłyną na "wierzch". Polewamy odrobiną
oleju i mieszamy po to, aby się nie sklejały.
...iii GOTOWE !!!