ßßß
PRZEPIS:SKŁADNIKI:Ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka maki pełnoziarnistejokoło 0,5 szklanki wrzącej wodyFarsz:200 g półtłustego sera twarogowego4 ziemniaki1 średniej wielkości cebula1 jajkosól i pieprz
1. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy wrzącą wodę, mieszając łyżką. Oczywiście jeśli będzie wody za mało lub za dużo to albo dosypujemy maki albo dolewamy wody i zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
2 . Ziemniaki do farszu gotujemy w mundurkach i ścieramy na drobnych oczkach na tarce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy ser, podsmażoną lekko cebulkę pokrojona w kostkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.

3. Formujemy pierogi i wrzucamy do gotującej się wody. Wyciągamy kiedy wszystkie wypłyną na "wierzch". Polewamy odrobiną oleju i mieszamy po to, aby się nie sklejały.
...iii GOTOWE !!!