Wykonanie
            

Muszę powiedzieć, że jestem z siebie bardzo zadowolona, ponieważ pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły naprawdę pyszne:) Najbardziej obawiałam się ciasta - bałam się, że wyjdzie twarde i niesmaczne, a pierogi się rozpadną. Na szczęście nic takiego się nie stało, ciasto było delikatne, mięciutkie, a farsz bardzo smaczny. Na pewno 
będę już zawsze korzystać z tego przepisu i urozmaicać danie innym nadzieniem. Naprawdę polecam, smacznego:)Źródło: http://gotujebo.blogspot.com/2011/12/idealne-ciasto-na-pierogi.html na ciasto (około 50 pierogów):pół kilograma 
mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),szklanka gorącej 
wody,łyżeczka 
soli na farsz:około 400-450 g 
ziemniaków,ok. 250 g 
twarogu (można też dać po równo 
ziemniaków i 
sera - do smaku),
pieprz, 
sólpokrojona w kosteczkę i przesmażona 
cebulaFarsz: 
ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę, zmielić lub dokładnie ugnieść. Dodać rozkruszony 
twaróg i 
cebulkę, dokładnie wymieszać na gładką masę, doprawić. Ciasto: Połowę 
mąki wsypać do miski, dodać 
sól. Wlać do niej gorącą 
wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (
zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę 
mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam mniej 
mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat 
mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami 
oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z kwaśną 
śmietaną, przesmażoną 
cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.