Wykonanie
Muszę powiedzieć, że jestem z siebie bardzo zadowolona, ponieważ pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły naprawdę pyszne:) Najbardziej obawiałam się ciasta - bałam się, że wyjdzie twarde i niesmaczne, a pierogi się rozpadną. Na szczęście nic takiego się nie stało, ciasto było delikatne, mięciutkie, a farsz bardzo smaczny. Na pewno
będę już zawsze korzystać z tego przepisu i urozmaicać danie innym nadzieniem. Naprawdę polecam, smacznego:)Źródło: http://gotujebo.blogspot.com/2011/12/idealne-ciasto-na-pierogi.html na ciasto (około 50 pierogów):pół kilograma
mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),szklanka gorącej
wody,łyżeczka
soli na farsz:około 400-450 g
ziemniaków,ok. 250 g
twarogu (można też dać po równo
ziemniaków i
sera - do smaku),
pieprz,
sólpokrojona w kosteczkę i przesmażona
cebulaFarsz:
ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę, zmielić lub dokładnie ugnieść. Dodać rozkruszony
twaróg i
cebulkę, dokładnie wymieszać na gładką masę, doprawić. Ciasto: Połowę
mąki wsypać do miski, dodać
sól. Wlać do niej gorącą
wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (
zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę
mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam mniej
mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat
mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami
oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z kwaśną
śmietaną, przesmażoną
cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.