ßßß Cookit - przepis na pierogi ruskie

pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Muszę powiedzieć, że jestem z siebie bardzo zadowolona, ponieważ pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły naprawdę pyszne:) Najbardziej obawiałam się ciasta - bałam się, że wyjdzie twarde i niesmaczne, a pierogi się rozpadną. Na szczęście nic takiego się nie stało, ciasto było delikatne, mięciutkie, a farsz bardzo smaczny. Na pewno będę już zawsze korzystać z tego przepisu i urozmaicać danie innym nadzieniem. Naprawdę polecam, smacznego:)
Źródło: http://gotujebo.blogspot.com/2011/12/idealne-ciasto-na-pierogi.html na ciasto (około 50 pierogów):
pół kilograma mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),
szklanka gorącej wody,
łyżeczka soli na farsz:
około 400-450 g ziemniaków,
ok. 250 g twarogu (można też dać po równo ziemniaków i sera - do smaku),
pieprz, sól
pokrojona w kosteczkę i przesmażona cebula
Farsz: ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę, zmielić lub dokładnie ugnieść. Dodać rozkruszony twaróg i cebulkę, dokładnie wymieszać na gładką masę, doprawić. Ciasto: Połowę mąki wsypać do miski, dodać sól. Wlać do niej gorącą wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam mniej mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z kwaśną śmietaną, przesmażoną cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/12/pierogi-ruskie_13.html