Wykonanie

ziemniaki ok 1,2 kg1
cebula2
jajka1
czerwona papryka1
papryczka chili100 g
sera feta lub typu
feta15- 20
oliwek zielonych1 szkl
mąkisólpieprz2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
pieprzu ziołowego staropolskiego1/3 szkl
oleju na dip1
bakłażan2 kopiaste łyżki
jogurtu greckiegopół słoiczka
suszonych pomidorów w
oliwie z oliwą ok 100 ml2 ząbki
czosnkusólpieprz1 łyżka
octu jabłkowego
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać
jajka,
olej,
mąkę,
proszek do pieczenia,
przyprawy i wymieszać dokładnie ciasto. Następnie dodać pokrojoną w kostkę
paprykę, drobniutko posiekaną
papryczkę chili, posiekaną
cebulę, pokrojone na plasterki
oliwki i
fetę pokrojoną w kostkę.Wszystko wymieszać i przelać do formy babkowej (Ja użyłam formy silikonowej). na wierzchu skropić
oliwą.Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1 godzinę.Obok babki w naczyniu wstawić do pieczenia
bakłażan. Piec ok godziny. Wyjąć przed babką.Przestudzić. Wydrążyć miąższ z
bakłażana do miseczki, odlać zbierający się nadmiar soku.Dodać
jogurt,
pomidory, i
czosnek. Zmiksować przy pomocy blendera , przyprawić do smaku. wstawić na ok 15 min do lodówki.

