Wykonanie


1 kg
żeberek w jednym pasku1 kg
kapusty kiszonejgarść
suszonych jabłekpół słoiczka
suszonych pomidorów w
oliwie1
cebulakmineksólpieprzpieprz ziołowy na marynatę;szczypta
rozmarynuszczypta
kolendry3 ziarna
ziela angielskiegopół łyżeczki suszonej
papryki2 łyżki
octu balsamicznego3 łyżki
oliwy2 łyżeczki
cukru brązowego na surówkę2 pieczone ewent. gotowane
buraki ćwikłowe1
jabłkopół
cebulisólpieprzłyżka
miodu2 łyżeczki
cukru1 łyżka
octu jabłkowego
1 łyżka
oliwy1 kilogram
ziemniakówrozmaryn1 ząbek
czosnkusólpieprzŻeberka umyć, osuszyć.
Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z
octem i
oliwą, dodać
cukier. Natrzeć marynatą
żeberka. okryć folią i wstawić do lodówki na ok 10 godzin.
Kapustę przepłukać, odcisnąć. Dodać drobno pokrojoną
cebulę,
kminek,
pieprz,
pomidory z zalewy,
suszone jabłka , podlać 3-4 łyżkami
oleju , podsmażyć ok 5 min, następnie podlać szklanką
wody i dusić ok 30 minut.
Kapustę przełożyć do brytfanki. Na niej ułożyć cały pas
żeberek , oblać resztą marynaty. Można podlać jeszcze odrobiną
wody, gdyby
kapusta była zbyt sucha.Okryć brytfankę folią aluminiową.
Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki, przepłukać zimną
wodą. Dodać 3 łyżki
oleju, szczyptę
rozmarynu,
sól,
pieprz, i przeciśnięty przez praskę
czosnek, Wymieszać
ziemniaki z
przyprawami, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać ok 0,5 szkl
wody . Okryć folią aluminiową.Obie brytfanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec przez godzinę.W tym czasie przygotować surówkę:
Buraki i
jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać drobno posiekaną
cebulę, przyprawić do smaku, doprawić
octem i
oliwą. Wymieszać.Po godzinie pieczenia z brytfanek zdjąć folie aluminiowe, włączyć termoobieg i piec jeszcze ok 20 min.

