ßßß
 
            
         600 g żeberek2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowegosólpieprz1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego2 łyżeczki mioduszczypta suszonej paprykiszczypta oreganoszczypta czosnku niedźwiedziego3 ząbki czosnkuziemniaki ok 9 szt równej wielkościŻeberka umyć, pociąć na porcje po jednym żeberku.Z przypraw oliwy, octu i sosu sojowego i miodu przygotować marynatę, namoczyć w niej żeberka, posypać drobno posiekanym czosnkiem , odstawić na ok 3 godziny.Ziemniaki obrać, umyć i naciąć z jednej strony na bardzo cieniutkie plasterki. Polać olejem, posypać solą i pieprzem ziołowym. Ułożyć w brytfance, podlać niewielką ilością wody, okryć folią aluminiową . Żeberka przełożyć również do brytfanki, podlać wodą i okryć folią aluminiową, obie brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny. Przed upływem tego czasu odkryć ziemniaki by się przyrumieniły. Do tego dania podałam surówkę z kiszonej kapusty z olejem nierafinowanym.
600 g żeberek2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowegosólpieprz1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego2 łyżeczki mioduszczypta suszonej paprykiszczypta oreganoszczypta czosnku niedźwiedziego3 ząbki czosnkuziemniaki ok 9 szt równej wielkościŻeberka umyć, pociąć na porcje po jednym żeberku.Z przypraw oliwy, octu i sosu sojowego i miodu przygotować marynatę, namoczyć w niej żeberka, posypać drobno posiekanym czosnkiem , odstawić na ok 3 godziny.Ziemniaki obrać, umyć i naciąć z jednej strony na bardzo cieniutkie plasterki. Polać olejem, posypać solą i pieprzem ziołowym. Ułożyć w brytfance, podlać niewielką ilością wody, okryć folią aluminiową . Żeberka przełożyć również do brytfanki, podlać wodą i okryć folią aluminiową, obie brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny. Przed upływem tego czasu odkryć ziemniaki by się przyrumieniły. Do tego dania podałam surówkę z kiszonej kapusty z olejem nierafinowanym.
