ßßß

6 pałeczek z kurczaka1 cukinia1 cebula1 pomidor1/4 papryczki chiligarść borówek(w składzie- kolendra, chili, czosnek, sól, kminek, suszone mango, imbir, koper, liść laurowy, kasja, pieprz czarny, goździk, kadamon)szczypta bazyliisóloliwaryż1 szkl ryżu2 szkl wody1 łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów1/4 papryczki chiliszczypta kurkumysól1 łyżka oliwy2 ząbki czosnkuW garnku zagotować 2 szkl wody, dodać posiekany czosnek, drobniutko posiekaną papryczkę chili , sól i kurkumę. Wsypać opłukany ryż i gotować aż wchłonie cały płyn. Ryż odstawić pod przykryciem.
Przygotować żaroodporne naczynie, leko natłuścić. Ułożyć na dnie i bokach pokrojoną na plasterki cukinię, posypać posiekaną cebulą, ułożyć plasterki pomidora, dodać papryczkę chili drobniutko posiekaną, obsypać borówkami . lekko posolić i posypać bazylią. Umyte udka naciąć w najcieńszym miejscu, ostrożnie zdjąć całe kolanko odsłaniając kość. Tak przygotowane udka posypać przyprawą Pav Bhaji Masala SKWORCU , skropić oliwą i ustawić na warzywach.Piec w temp 180 st z termoobiegiem przez pół godziny.Podawać z ryżem.


Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam. Te fajne mieszanki w całości wystarczają jako jedyna przyprawa do dań.