Wykonanie


6 pałeczek z
kurczaka1
cukinia1
cebula1
pomidor1/4
papryczki chiligarść
borówek(w składzie-
kolendra,
chili,
czosnek,
sól,
kminek, suszone
mango,
imbir,
koper,
liść laurowy, kasja,
pieprz czarny,
goździk,
kadamon)szczypta
bazyliisóloliwaryż1 szkl
ryżu2 szkl
wody1 łyżeczka sproszkowanych
suszonych grzybów1/4
papryczki chiliszczypta
kurkumysól1 łyżka
oliwy2 ząbki
czosnkuW garnku zagotować 2 szkl
wody, dodać posiekany
czosnek, drobniutko posiekaną
papryczkę chili ,
sól i
kurkumę. Wsypać opłukany
ryż i gotować aż wchłonie cały płyn.
Ryż odstawić pod przykryciem.

Przygotować żaroodporne naczynie,
leko natłuścić. Ułożyć na dnie i bokach pokrojoną na plasterki
cukinię, posypać posiekaną
cebulą, ułożyć plasterki
pomidora, dodać
papryczkę chili drobniutko posiekaną, obsypać
borówkami . lekko posolić i posypać
bazylią. Umyte udka naciąć w najcieńszym miejscu, ostrożnie zdjąć całe kolanko odsłaniając kość. Tak przygotowane udka posypać
przyprawą Pav Bhaji
Masala SKWORCU , skropić
oliwą i ustawić na warzywach.Piec w temp 180 st z termoobiegiem przez pół godziny.Podawać z
ryżem.




Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i
ziół które wykorzystam. Te fajne mieszanki w całości wystarczają jako jedyna
przyprawa do dań.