Wykonanie

150 g liści
buraka naciowego

1 szkl
mleka1
jajko2 szkl
mąkisólpieprzpieprz ziołowyszczypta
czosnku granulowanego2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
proszku do pieczeniasos
mięsny250 g
mięsa mielonego
1
cebulapół puszki
pomidorów całych w zalewie2 łyżki
zielonego groszku1 łyżka
mąki kukurydzianej
serek topiony lub kulka
mozzareliisólpieprzszczypta
oreganoszczypta
bazyliiszczypta
majerankuLiście
buraka umyć, osączyć z
wody, włożyć do miski zalać
mlekiem i zblendować na jednolitą zieloną masę, dodać
jajko ,
mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawy, wymieszać ciasto mikserem, na koniec dodać
oliwę.Formę do tarty lub torownicę posmarować tłuszczem i posypać
tartą bułką, wylać ciasto i piec w temp 200 st ok 25 min.W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić pół
cebuli , ( drugą połowę pokroić na krążki i odłożyć) dodać
mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając, po 10 min dodać
pomidory.
groszek i
przyprawy i odparować mieszając sos. Na koniec sos zagęścić
mąką kukurydzianą posypując
mąką całość po czym wymieszać.Na upieczone ciasto wyłożyć
mięso, ułożyć krążki
cebuli, posypać
groszkiem i ułożyć plasterki
serka topionego lub
mozzarelli ( ja użyłam
serek topiony kremowy) Posypać szczyptą
oregano i zapiec ok 15 min grzejąc tylko górną spiralą. Przed podaniem polać
sosem pomidorowym lub
keczupem.




Opublikowane w
