ßßß
150 g liści buraka naciowego
1 szkl mleka1 jajko2 szkl mąkisólpieprzpieprz ziołowyszczypta czosnku granulowanego2 łyżki oliwy1 łyżeczka proszku do pieczeniasos mięsny250 g mięsa mielonego
1 cebulapół puszki pomidorów całych w zalewie2 łyżki zielonego groszku1 łyżka mąki kukurydzianejserek topiony lub kulka mozzareliisólpieprzszczypta oreganoszczypta bazyliiszczypta majerankuLiście buraka umyć, osączyć z wody, włożyć do miski zalać mlekiem i zblendować na jednolitą zieloną masę, dodać jajko , mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać ciasto mikserem, na koniec dodać oliwę.Formę do tarty lub torownicę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto i piec w temp 200 st ok 25 min.W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić pół cebuli , ( drugą połowę pokroić na krążki i odłożyć) dodać mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając, po 10 min dodać pomidory. groszek i przyprawy i odparować mieszając sos. Na koniec sos zagęścić mąką kukurydzianą posypując mąką całość po czym wymieszać.Na upieczone ciasto wyłożyć mięso, ułożyć krążki cebuli, posypać groszkiem i ułożyć plasterki serka topionego lub mozzarelli ( ja użyłam serek topiony kremowy) Posypać szczyptą oregano i zapiec ok 15 min grzejąc tylko górną spiralą. Przed podaniem polać sosem pomidorowym lub keczupem.


Opublikowane w