6-8 fraknfurterek lub innych dobrych kiełbasek200 g białego sera100 g sera feta lub sałatkowego1 łyżka śmietany1 jajko1 łyżeczka suszonych pomidorówszczypta bazyliiszczypta chilisólpieprzliście buraka naciowego (po 2 na każdą kiełbaskę)ciasto naleśnikowe1 jajkopół szl mlekamąkasólpieprzLiście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami po 2-3 szt sparzyć po 10 sek.Wyjąć na durszlak.Ser wymieszać z jakiem śmietaną i przyprawami.Układać sparzone liście (nerwem w jedną stronę, najgrubszy odciąć) ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik.Przygotować ciasto z jajkamleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki)Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor.Ja podałam z młodymi ziemniakami z koperkiemRównie dobrze smakują na zimno do chleba lub jako przystawka