ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Miałam w lodówce kawałek kruchego ciasta (wg M. Roux) i szparagi. Nie mogło to się skończyć inaczej, jak właśnie taką tartą (chociaż raczej powinnam nazwać ją quiche). Szybko i bardzo smacznie. Można ją jeść na ciepło, ale równie dobrze smakuje też na zimno. Doskonale nadaje się więc na majowy piknik.
Składniki:
3 jajka
50 ml śmietany 30 %
50 ml mleka
sól, pieprz
suszona bazylia
10 - 12 zielonych szparagów
75 g fety
Na ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka mleka
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy cukier. Dodajemy maso pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki. Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formę do tarty (26 cm) smarujemy masłem. Wykładamy rozwałkowane ciasto i przycinamy boki. Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię lub papier do pieczenia. Wysypujemy groch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Wyjmujemy podpieczony spód. Zdejmujemy papier z grochem.
Jajka delikatnie ubijamy. Dodajemy mleko i śmietankę i mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą (odrobina), pieprzem i bazylią. Dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch kładziemy umyte szparagi (odłamujemy wcześniej końcówki). Wkładamy do piekarnika na 20 - 30 minut. Masa ma się ściąć, a spód ładnie podpiec. Podajemy na ciepło lub zimno.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Tarta-ze-szparagami.html