Wykonanie
Miałam w lodówce kawałek kruchego ciasta (wg M. Roux) i
szparagi. Nie mogło to się skończyć inaczej, jak właśnie taką tartą (chociaż raczej powinnam nazwać ją quiche). Szybko i bardzo smacznie. Można ją jeść na ciepło, ale równie dobrze smakuje też na zimno. Doskonale nadaje się więc na majowy piknik.

Składniki:3
jajka50 ml
śmietany 30 %50 ml
mlekasól,
pieprzsuszona
bazylia10 - 12
zielonych szparagów75 g
fetyNa ciasto:250 g
mąki150 g
masła1 łyżeczka
soliszczypta
cukru1
jajko1 łyżka
mlekaWykonanie:Przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy z
solą. Dodajemy
cukier. Dodajemy maso pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki. Dodajemy
jajko i
mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formę do tarty (26 cm) smarujemy
masłem. Wykładamy rozwałkowane ciasto i przycinamy boki. Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię lub papier do pieczenia. Wysypujemy
groch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Wyjmujemy podpieczony spód. Zdejmujemy papier z
grochem.
Jajka delikatnie ubijamy. Dodajemy
mleko i
śmietankę i mieszamy z
jajkami. Doprawiamy
solą (odrobina),
pieprzem i
bazylią. Dodajemy pokruszoną
fetę i mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch kładziemy umyte
szparagi (odłamujemy wcześniej końcówki). Wkładamy do piekarnika na 20 - 30 minut. Masa ma się ściąć, a spód ładnie podpiec. Podajemy na ciepło lub zimno.