Wykonanie
To był obiad kryzysowy. Dostałam od koleżanki kawałek chorizo, w lodówce miałam
szparagi i
jajka. Nie było kremówki. A do tego mało czasu i
zero weny co do obiadu na następny dzień. Tak oto powstał ten quiche. Na podstawie przepisu, który pojawił się już całkiem niedawno.

Składniki:5
jajek80 ml
mlekasól,
pieprz10 - 12
zielonych szparagów50 g chorizoNa ciasto:250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej150 g
masła1 łyżeczka
soliszczypta
cukru1
jajko2 -3 łyżki
mlekaWykonanie:
Mąkę przesiewamy z
solą. Dodajemy
cukier.
Masło kroimy na kawałki i dodajemy. Całość siekamy nożem, aż powstaną okruchy. Dodajemy
jajko i
mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wymiary nieco większe niż wymiary blachy do tarty.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formy do tarty (26 cm plus mała 10 cm) smarujemy
masłem. Wykładamy rozwałkowane ciasto i przycinamy boki. Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię lub papier do pieczenia. Wysypujemy
groch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Wyjmujemy podpieczony spód. Zdejmujemy papier z
grochem.
Jajka delikatnie ubijamy. Dodajemy
mleko i mieszamy z
jajkami. Doprawiamy
solą (odrobina),
pieprzem. Na podpieczony spód kładziemy plastry chorizo. Na to wylewamy masę jajeczną. Na wierzch kładziemy umyte
szparagi (odłamujemy wcześniej końcówki). Wkładamy do piekarnika na 20 - 30 minut, aż masa się zetnie. Podajemy z
sałatką, na ciepło lub zimno.