Wykonanie
Szparagi, cieszmy się
póki są bo za chwilę się skończą. Myślę o tym, żeby je zamrozić na późniejsze czasy, na czarną godzinę. Nie wiem tylko ile jest w stanie znieść moja mała zamrażarka. Jakbym chciała zamrozić wiosnę i lato, musiałabym kupić zamrażarkę przemysłową! Zanim jednak te dobroci na dobre znikną, cieszmy się nimi ile się da! Dzisiaj prostota nad prostotą, mało znaczy więcej, a mianowicie gotowane
szparagi pod
jajkiem sadzonym.

Składniki na jedną porcję:kilka
zielonych szparagówjajkoParmezansól,
pieprz,
cukierkilka listków
bazyliimasłoZagotowujemy
wodę, dodajemy
sól i
cukier, wrzucamy
szparagi i gotujemy 2-3 minuty, aż będą miekkie. W tym czasie smażymy na
maśle jajko sadzone, solimy i przyprawiamy
pieprzem. Układamy na talerzu
szparagi, na to kładziemy
jajko sadzone i posypujemy startym
Parmezanem. Na koniec jeszcze posiekane listki
bazylii i możemy jeść!Prawda, że proste? A jakie smaczne!