Wykonanie
500 g
śledzi marynowanych200 ml
śmietany 18%200 ml
jogurtu naturalnego1
cebula1
jabłkosólpieprz1-2 pieczone lub gotowane
buraczki1 łyżka
chrzanu1 łyżka
octu winnego2 łyżeczki
cuku1 łyżka
oliwydodatkowo
rzeżucha1
jajko na tardo
natka pietruszkiŚmietanę wymieszać z
jogurtem,
cebulę i
jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do
śmietany, doprawić
solą i
pieprzem.
Śledzie osączyć z zalewy octowej, zdjąć z nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do
śmietany i wymieszać.
Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić
cukrem,
octem,
oliwą i
chrzanem, wymieszać. w salaterce ułożyć z jednej strony
buraczki, z drugiej
śledzie w
śmietanie i udekorować,
rzeżuchą,
jajkiem i
natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem.
Takie
śledziki podałam z
ziemniakami z
wody. To postna potrawa i w tym wydaniu smakuje idealnie.