ßßß
500 g śledzi marynowanych200 ml śmietany 18%200 ml jogurtu naturalnego1 cebula1 jabłkosólpieprz1-2 pieczone lub gotowane buraczki1 łyżka chrzanu1 łyżka octu winnego2 łyżeczki cuku1 łyżka oliwydodatkoworzeżucha1 jajko na tardonatka pietruszkiŚmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą i pieprzem. Śledzie osączyć z zalewy octowej, zdjąć z nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać.Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą i chrzanem, wymieszać. w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą, jajkiem i natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem.
Takie śledziki podałam z ziemniakami z wody. To postna potrawa i w tym wydaniu smakuje idealnie.