Wykonanie
Ta
sałatka śniła mi się po nocach dopóki jej nie zrobiłam a
potem miałam jej smak na ustach przez bardzo długi czas. Faktycznie,
gruszka pasuje do
śledzia o niebo lepiej niż
jabłko. Warstwa śledziowa jest tradycyjna, czyli
ziemniak,
śledź i
majonez a warstwa buraczkowa z racji
gruszki,
żurawiny i
cukru niektóre osoby odstrasza ale całkiem niesłusznie. Ktoś kto zestawił te smaki był geniuszem. Wizualnie
sałatka jest ozdoba stołu,
smakowo też
zrobi karierę. W warstwie buraczkowej następnym razem zmniejszę trochę ilość
cukru bo
gruszka jest słodka,
buraki i
żurawina również ale pozostałe składniki wystąpią bez zmian. Bardzo polecam Wam tę
sałatkę. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni.

ŹródłoSkładniki:6 podwójnych
śledzi marynowanych w occie1 duży
ziemniak1/2 białej
cebuli3 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtu naturalnego1 duży
burak2 małe
gruszki50 g
żurawiny1 mała
czerwona cebula1 łyżka
oliwy2 łyżki
cukru (można pominąć)
sól,
pieprznatka pietruszkiZiemniaka i
buraka ugotować w mundurku. Obrać ze skóry.
Ziemniaka pokroić w kostkę,
buraka zetrzeć na tarce.
Filety śledziowe pokroić w małe kawałki. 1
gruszkę obrać i pokroić w kostkę,
cebulę także. Wymieszać
jogurt z
majonezem a następnie z
ziemniakiem,
gruszką i
śledziem. Doprawić do smaku i odstawić.Drugą
gruszkę pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zesmażyć, dodać
żurawinę,
czerwoną cebulę i starte
buraki. Dodać łyżkę
oliwy, przyprawić do smaku i wszystko razem wymieszać.Na dużym płaskim talerzu układać warstwy naprzemiennie. Posypać zieloną
pietruszką i odstawić do lodówki.Smacznego:)