ßßß
ŹródłoSkładniki:6 podwójnych śledzi marynowanych w occie1 duży ziemniak1/2 białej cebuli3 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego1 duży burak2 małe gruszki50 g żurawiny1 mała czerwona cebula1 łyżka oliwy2 łyżki cukru (można pominąć)sól, pieprznatka pietruszkiZiemniaka i buraka ugotować w mundurku. Obrać ze skóry. Ziemniaka pokroić w kostkę, buraka zetrzeć na tarce. Filety śledziowe pokroić w małe kawałki. 1 gruszkę obrać i pokroić w kostkę, cebulę także. Wymieszać jogurt z majonezem a następnie z ziemniakiem, gruszką i śledziem. Doprawić do smaku i odstawić.Drugą gruszkę pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zesmażyć, dodać żurawinę, czerwoną cebulę i starte buraki. Dodać łyżkę oliwy, przyprawić do smaku i wszystko razem wymieszać.Na dużym płaskim talerzu układać warstwy naprzemiennie. Posypać zieloną pietruszką i odstawić do lodówki.Smacznego:)