ßßß
500 g żeberek1 marchewka1 cebula300 g fasolki szparagowej400 g bobu2 pieczone buraki ćwikłowesólpieprzocet winnycukierlistek laurowyszczypta oreganoszczypta bazyliiziele angielskie4 łyżki śmietanynatka pietruszkikoperŻeberka umyć zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości.Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić, dodać do wywaru, warzywa lekko rozdrobnić, fasolkę szparagową przeciąć na pół lub drobniej, marchewkę pokroić w kostkę. Dolać wody by warzywa były zanurzone. Ugotować do miękkości warzyw, buraczki zetrzeć na tarce (buraczki upiekłam wcześniej przy okazji pieczenia mięsa , należy zawinąć je w folię aluminiową i piec ok półtorej godziny)Zupę doprawić solą, cukrem, octem winnym , zdjąć z ognia dodać śmietanę i wymieszać. Posypać natką pietruszki i koperkiem.