Wykonanie

Składniki:
mięso z kością 0,5 kg
marchew duża 1
pietruszka - korzeń 1
cebula 1
buraki 0,5 kg
liść laurowy,
sól,
pieprz,
ziele angielskieśmietana 18% 1 kubek
ocet winny 2 łyżki
cukier 2-3 łyżeczkiWykonanie:
Mięso (kości) umyć, poporcjować, ugotować w osolonej wodzie. Zebrać pianę, która się utworzy. Dodać
cebulę,
marchew,
pietruszkę w całości. Wsypać
przyprawy, gotować. Umyte i obrane
buraki zetrzeć na grubej tarce, dodać do
wywaru. Doprawić
octem i
cukrem. Zagotować. Zabielić
śmietaną. Podawać oddzielnie z ziemniaczkami okraszonymi smażoną
cebulką lub razem z rozgniecionymi
ziemniakami.Barszcz czysty podawać do pierogów, krokietów lub pasztecików.