Wykonanie
Barszcz czerwony robiłem już kilka
razy i zawsze coś dopracowywałem, teraz wreszcie
mogę mogę powiedzieć że mam kompletny przepis na barszcz czerwony o klarownym i głębokim kolorze, idealnej
słodyczy, kwasowości i pikanterii po prostu - igła.Składniki na ok 2 , 5 litra :1 kg czerwonych
burakówok 3 litrów
bulionu z gotowanego
mięsa (np. na krokiety)2 średnie
marchewki1
korzeń pietruszki2 większe ząbki
czosnkucukier,
sól,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskieliście laurowe,
kminek,
ocet,
magiPrzygotowanie :
Buraki obierz w ten sam sposób jak obierasz
ziemniaki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki, podobnie z oczyszczoną
marchewką i
pietruszką. Wszystko co starte wymieszaj w większym garnku z 2 łyżkami
cukru, łyżeczką
soli, pokrojonymi 2 ząbkami
czosnku i rozbitymi w moździerzu kilkoma ziarnami
ziela angielskiego, płaską łyżeczką
pieprzu ziarnistego i połową łyżeczki
kminku. Odstaw na godzinkę w
między czasie kilka
razy mieszając aż
buraczki puszczą
soki - zob. zdjęcia poniżej.Po godzinie postaw garnek na piec, zalej
buraczki ok 3 litrami
bulionu mięsno-warzywnego np. z gotowania
mięsa na krokiety, dodaj 4 łyżki
octu, wymieszaj i na odpowiednio małym ogniu doprowadź do zagotowania co jakiś czas mieszając (choćby miało to trwać 2h) ale całość nie może się gotować !!Może tylko spokojnie "bulkać" "pyrkać" i tak przez pół godziny. Teraz możesz jeszcze skorygować smak doprawiając go jeśli trzeba
cukrem,
solą lub
pieprzem i
magąPo tym czasie odstaw cały garnek w chłodne miejsce aż do dnia następnego.W dniu następnym ściągnij ostygnięty nadmiar tłuszczu - trochę musisz zostawić :) i odcedź do czystego
wywaru.Od teraz możesz się delektować idealnym barszczykiem wystarczy go mocno zagrzać (nie zagotować !!)Komuś barszczyk z krokietem ;)Rada :Barszczu na którymkolwiek etapie nie można doprowadzić do wrzenia bo straci klarowność i zmętnieje, jego smak też bardzo wiele straci.