Wykonanie
Pyszne Chińskie sakieweczki nadziewane
mięsem i
kapustą pekińską.



na ciasto300 gr
mąkipół łyżeczki
solipół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
smalcu (ja dałam
masło)200 ml wrzątkunadzienie:200 gr
mięsa mielonego250 gr
kapusty pekińskiej2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
wódki1 łyżeczka
imbiru mielonego1 łyżka
szczypiorku1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oleju sezamowegopieprz do smakusurówka;250 gr
kapusty pekińskiejok 150 gr
rzepy1 mała
papryczka chiliłyżeczka
sosu sojowego ciemnegołyżeczka sosu
imbirowego z
soją1 łyżeczka
cukruciasto; W misce wymieszać
mąkę z
solą ,
proszkiem do pieczenia i
smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.nadzienie:
Kapustę ugotować we wrzątku ok 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.Posiekać drobno, włożyć do miski. Dodać
mięso,
sos sojowy,
cukier,
wódkę ,
szczypiorek,
imbir i
olej .. wszystko wymieszać ..doprawić
pieprzem.Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty p
boku 6, 6,5 cm .. Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki. Gotować na parze ok 12-15 min.surówka;
Kapustę pokroić drobno,
rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać
cukier i sosy , wymieszaćSakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach
sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony
chrzan wasabi.