Wykonanie
W młynie , który odwiedzam zawsze, wracając z dalekiej podróży z rodzinnych stron, oprócz zwykłych zakupów ( czyli worków z 5 kg. białej
mąki ) kupiłam ostatnio 2 kg wspaniałej, grubej, żytniej . Stała sobie więc ostatnio trochę zapomniana na dolnej półce, aż dziś zakwiliła cichutko, żebym w końcu coś z niej zrobiła ;)Dobrze,
mąko; już dobrze :)Na początek trochę eksperymentalnie - do przegryzania podczas kwalifikacji w skokach narciarskich w Soczi- pikantne żytnie paluchy. Hm,
bardzo pikantne! - ale jakie dobre ...Eksperymentalnie, więc malutko, ( 8 pysznych paluszków) warto podwoić lub potroić składniki:


Składniki :3 łyżki
mąki żytniej1/2 łyżeczki
chili w płatkach ( suszone)1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka ciemnego
cukru Dark Muscovado1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 płaska łyżka zimnego
masła1 łyżka
wodyPrzygotowanie :
Mąkę w misce łączę z sypkimi składnikami ,dodaję
masło w drobnych kawałeczkach , mieszam w palcach, dodaję
wodę. Powstanie ciasto, które jest dość kruche, więc na desce palcami formuję wałeczki. Układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 15 minut, odwracając w połowie pieczenia.Przepis autorski.


