Wykonanie
Tę tartę robiłam dwa
razy w trakcie jednego tygodnia przy czym za drugim razem miałam już zamówienie na podwójną porcję. Dodam, że nawet tej było za mało. Na szczęście tartę robi się szybko, więc problemu nie ma. Jeżeli chodzi o samo ciasto, jest to zmodyfikowany przepis z książki "What
Katie Ate" autorstwa
Katie Davies.
Składniki:260 g
mąki orkiszowej typ 6303/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 g drobnego
cukru125 g schłodzonego
masłakilka łyżek zimnej
wodyok. 500-600 g prażonych
jabłekWykonanie:
Mąkę, proszek i
cukier przełożyć do miski. Dodać
masło pokrojone w kostkę i ucierać palcami (można też wyrobić robotem i ja tak robię). Kiedy ciasto zaczyna przypominać okruchy dolać łyżkę
wody i wymieszać. W razie potrzeby dolać jeszcze jedną, dwie łyżki, aż ciasto ładnie zacznie odchodzić od brzegów miski (ja dolewam zazwyczaj 2 łyżki
wody). Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.Formę do tarty o średnicy 24 cm posmarować
masłem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, oderwać około 1/4. Większą część delikatnie ocieplić i rozwałkować. Wyłożyć dno i boki formy. Ciasto nakłuć widelcem. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć folię i obciążyć ją
grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Wyjąć formę, zdjąć folię z
grochem. Na podpieczony spód wyłożyć uprażone
jabłka.Odłożony kawałek ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego paski. Paski ułożyć na jabłkach formując z nich kratkę. Ciasto wstawić ponownie do piekarnia na około 30 - 40 minut, aż kratka na wierzchu będzie rumiana.