ßßß
Składniki:260 g mąki orkiszowej typ 6303/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli100 g drobnego cukru125 g schłodzonego masłakilka łyżek zimnej wodyok. 500-600 g prażonych jabłekWykonanie:Mąkę, proszek i cukier przełożyć do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i ucierać palcami (można też wyrobić robotem i ja tak robię). Kiedy ciasto zaczyna przypominać okruchy dolać łyżkę wody i wymieszać. W razie potrzeby dolać jeszcze jedną, dwie łyżki, aż ciasto ładnie zacznie odchodzić od brzegów miski (ja dolewam zazwyczaj 2 łyżki wody). Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.Formę do tarty o średnicy 24 cm posmarować masłem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, oderwać około 1/4. Większą część delikatnie ocieplić i rozwałkować. Wyłożyć dno i boki formy. Ciasto nakłuć widelcem. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć folię i obciążyć ją grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Wyjąć formę, zdjąć folię z grochem. Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka.Odłożony kawałek ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego paski. Paski ułożyć na jabłkach formując z nich kratkę. Ciasto wstawić ponownie do piekarnia na około 30 - 40 minut, aż kratka na wierzchu będzie rumiana.