Wykonanie




nadzienie
jabkowe:4 duże
jabłka1/3 szklanki
wody2 łyżeczki mielonego
cynamonu2 łyżki
cukruopcjonalnie: ziarenka z 1/2
laski waniliiJabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do rondelka, zalać
wodą i gotować 15- 20 minut, aż zmiękną. Dodać
cukier,
cynamon i
wanilię, wymieszać, odstawić do wystudzenia.kruche ciasto:3 szklanki
mąki200 g zimnego
masłałyżka
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasło posiekać
mąką, dodać
ukier, proszek i
sól, szybko zagnieść ciasto. Foremki do babeczek (12) lub tartaletek (8- 10) wykleić częścią ciasta, napełnić masą
jabłkową. Pozostałą część ciasta rozwałkować, szklanką wyciąć z niego tyle kół, ile otrzamaliście
spodów. Koła dopasować do foremek i ponacinać. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzany do 240 stopni. Smacznego!
