Wykonanie

Jedzenie
kapusty pekińskiej to samo zdrowie. Kolor na to nie wskazuje, ale posiada multum beta-karotenu, także mnóstwo mikroelementów wspierających nasze zdrowie. Najczęściej przygotowujemy z niej surówki. Bardzo dobrze smakuje również smażona z patelni lub woka, wówczas wydobywa swój naturalny słodki smak. Tak najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Warto zatem czasem dla odmiany zrobić ją na gorąco. Podsmażona na
oleju sezamowym z dodatkiem
imbiru i
czosnku jest pyszna. Najważniesze - przygotujesz ten smaczny dodatek do drugiego dania błyskawicznie.

Składniki:1 główka
kapusty pekińskiejolej sezamowy1 ząbek
czosnkukawałek
imbiru1 łyżka
masłasok z cytrynysól,
pieprzWykonanie:
kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb, natępnie poszatkować w 1,5-2 cm paski
imbir i
czosnek obrać i rozdrobnić. Podsmażyć na rozgrzanym
oleju sezamowym. Dodać poszatkowaną
kapustę, wymieszać i pozostawić przykrytą przez kilka minut, aż zmiękniedoprawić
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny, na sam koniec wmieszać łyżkę
masła. Podawać na gorącoSMACZNEGO!