kiełbaski;40 dkg mięsa mielonego z uda indyka1 jajkocebula drobno posiekanaprzyprawa do drobiu1 czerstwy chlebek dukana lub 2 kromki pokruszonego chlebasólpieprz na sos;puszka pomidorów w przecierzebazyliaząbek czosnkunatka pietruszkisólpieprzłyżeczka mąki kukurydzianej na kuleczki serowe;25 dkg sera 0%3 czubate łyżki mąki kukurydzianej1 jajkosólsałatka;2-3 pomidorki1 biała papryka2 ogórkipól cebuligarść oliweksos vinegretteprzygotowanie;kiełbaski z indyka; Mięso połączyć ze wszystkimi składnikami, wyrobić i przy pomocy folii uformować 8 równych kiełbasek.Obsmażyć na ładny brązowy kolor, włożyć do naczynia żaroodpornego.sos; Pomidory trochę rozdrobnić tnąc je nożem w puszce, wyłożyć do garnuszka, dodać przyprawy i mąkę kukurydzianą dobrze wymieszać i pogotować ok 5-7 min, dodać natkę posiekaną, wymieszać, zalać kiełbaski w naczyniu żaroodpornym, przykryć i zapiec ok 15-20 min lub w mikrofali ok 10 min.kuleczki serowe; ser połączyć z jajkiem i mąką, wyrobić ciasto i zrobić okrągłe kuleczki wielkości trochę większe od wiśni.. Ugotować w osolonym wrzątku.Przygotować sałatkę z podanych składników.