Wykonanie
Sałatka Grecka, to jedna z tych sałatek, do których często wracam. Właściwie to mogłabym ją jeść przez cały okrągły rok, jednak chyba najbardziej smakuje mi późną wiosną, latem i wczesną jesienią:-), i chyba wiem dlaczego:-) To zasługa słońca:-), które i ja lubię!hmmm, ktoś może zapyta - dlaczego ta
Sałatka Grecka iby po mojemu?To proste:-)Nie jestem fanką
surowej cebuli, więc w moich sałatkach ona nie występuje:-) Takie moje małe zmiany;-)Żeby nie przeciągać ja robię ją tak:-)Składniki na
Sałatkę a'la Grecką:(to jest na około 3 osoby, ale tak naprawdę to trudno powiedzieć wszystko zależy kto ile zjada takich mieszanek:-)

- 3 liścia
sałaty lodowej- 1-2
pomidory (wszystko zależy jakiej są wielości:-)- 1-2
ogórki (tych mniejszych jak na zdjęciu, i ile to zależy jakiej są wielkości:)- 1 słoik
oliwek zielonych (u mnie to był słoik 170 g po odsączeniu)- 1/2 opakowania
sera feta-
pieprz,
bazylia
Wykonanie:
Sałatę rwę na mniejsze kawałki.
Pomidory,
ogórki i
ser feta kroję w kostkę, nie za małą,
oliwki kroje w plastry (zwykle po 3 wychodzi):-).
Sałatę,
pomidory,
ogórki i
oliwki łączę ze sobą, przyprawiam
pieprzem i odrobiną
bazylii.
Ser feta dają na końcu i mieszam tuż przed podaniem, ponieważ jest to
ser słony, a
sól powoduje, że warzywa z sałatki szybciej oddają
wodę, a nie oto chodzi.Sałatki już nie
solę, dla mnie i mojego
męża ilość
soli jaką
daje ser jest wystarczająca.Na koniec jeśli dałam mało
bazylii dodaję jej jeszcze trochę;-)Niektórzy dodają
rzodkiewkę,
paprykę lub wspomnianą we wstępie
cebulę. Zaś
oliwki czarne a nie zielone, co prawda kolorystycznie lepiej się prezentuję, jednak ja z mężem wolimy zielone:-), a dzięki temu, że je kroję wydaje mi się, że to lepiej wpływa na smak:-). Taka, zapewne moja subiektywna ocena:-)Ponoć w oryginalnej
sałatce greckiej nie ma
sałaty, no może, ale dlatego napisałam, że jest po mojemu;-)Smacznego :-)