Wykonanie
składniki na 5 gofrów1
jajk o1 szkl
mąki1/2 szkl
wody mineralnej gazowanej1/2 szkl
mleka4 łyżki
Oleju Kujawski z
czosnkiem3 łyżki Ole ju Kujawski z
pomidorami czosnkiem i
bazylią1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 kg
pieczareknatka pietruszki100g
sera ż ółtego tartego1
paprykaklika kawałków mar y nowanej
paprykisól,
pieprz do smakuwykonanieDo miski wsypujemy przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia dodajemy jedno żółto,
mleko i
sól,
olej K ujawski z
pomidorami czosnkiem i
bazylią i
wodę. Wszystko mieszamy mik
serem.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli. Ubite
białka mieszamy z
ciastem odstawiamy na pół godziny.P
aprykę pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie obieramy ze skórki wkładamy do miski,dodajemy kilka kawałów
papryki marynowanej ze słoika przygot owanej latem na zimę. wlewamy 3 łyżki
oleju z
pomido rami,
czosnk iem i baz ylią wszystko miksujemy blenderem doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki,małe zostawiamy w cało ści. Na patelnię wkładamy
pieczarki smażymy do odparowania
wody następnie dodajemy 3 łyżki
oleju kujawskiego z
czosnkiem smażmy dodajemy
natkę pietruszki doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Rozgrzewamy gofrownicę, formę sparujemy
olejem kujawskim z
czosnkiem, wylewamy ciasto gofry pieczemy przez kilka minut na złoty kolorNa upieczonego gofra kładziemy usmażone
pieczarki, posypujemy
serem żółtym tartym zapiekamy 5-10 minut w 180 stopniach. Całość polewamy sosem
paprykowym.