Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
pomidory 1 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
oliwa 5 łyżek stołowych
ser mozzarella 400 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 50 gramów
bułka tarta 80 gramówchlebek ciabatta według uznania
bazylia, listki według uznania
sałata, listki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę, a
czosnek rozdrobnić. Umyty
pomidor podzielić na ćwiartki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Opłukane listki
bazylii pokroić w paseczki. Kostki
pomidora wymieszać z
cebulą,
czosnkiem i
bazylią, doprawić
solą i
pieprzem. Chlebek pokroić na 8 kromek, skropić 8 łyżkami
oliwy i opiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ser mozzarella pokroić na 8 plastrów, każdy rozciąć wzdłuż na pół.
Jajko wbić na talerz, wymieszać ze szczyptą
soli. Paluszki
serowe odtaczać najpierw w
mące, następnie w
jajku, a na końcu w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanej
oliwie 2 minuty na złotobrązowy kolor. Przełożyć na półmisek udekorowany
sałatą.
Pomidorowy farsz umieścić na grzankach i podawać jako dodatek do paluszków. Danie udekorować
bazylią, podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.SałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: