Wykonanie
Gdy pierwszy raz spróbowałam tej pizzy, zrozumiałam, że od tej
pory będzie to jedyna pizza jaką
będę robić. Spód to trochę przerobiony chlebek naan, którego zamiast na drożdżach zrobiłam na
jogurcie, ale na pewno wypróbuje niebawem również jego tradycyjną wersję, chlebek piecze się na suchej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok 2 minuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze, a nie macie czasu na tradycyjne ciasto wypróbujcie koniecznie tą ekspresową wersję :) Mieszajcie swoje ulubione
mąki, bez problemu można zrobić wersję bezglutenową np z
mąki ryżowej, pełnoziarnistą żytnią lub zwykłą pszenną.

Składniki :Na ciasto- 1 szklanka
mąki żytniej pełnoziarnistej- 1 szklanka
mąki kukurydzianej- 1 mały
jogurt naturalny- 1 łyżka
oliwy- szczypta
soli- kilka łyżek
sezamu-
wodaDodatki- 4
pomodory- 2 żabki
czosnku- 2 białe
cebule- 300-400 gram
pieczarek-
oliwki- kilka plasterków
sera mozzarella lub innego- suszone i zielone
zioła (ja dodałam, świeże
oregano,
majeranek i
tymianek)-
sól,
pieprz,
sos sojowy do smakuPrzygotowanie :
Mąki wysypać do miski, zrobić dołek i dodać
jogurt,
olej i
sól wyrobić ciasto, jeśli nie chce się połączyć dodać
wody, jeśli jest zbytnio klejące dodać
mąki, następnie wyrobione ciasto podzielić na pół i każdą kulkę rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia (ciasto ułożyć na jednym kawałku papieru i przykryć drugim) na taką grubość jaką chcemy, następnie ciasto położyć na suchą rozgrzaną patelkę i piec ok 1 minuty, przewrócić na drugą stronę, również na minutę, jeśli ciasto jest grubsze, to trzymamy trochę dłużej. Ciasto przykryć folią aluminiową i przygotować dodatki. Na patelce podsmażyć
czosnek,
cebule,
pomidory doprawić
ziołami i poddusić do odparowania
wody,
pieczarki również poddusić. Na ciasto układamy
sos pomidorowy,
pieczarki,
oliwki i paski
mozzarelli i wkładamy na 1-2 minuty do piekarnika, żeby
ser się roztopiłSmacznego :)