Wykonanie
Bardzo smaczna pizza, jedna z lepszych jakie
jadłam. Spód chrupki w środku puszysty. Przepis z książki " Kuchnia hiszpańska" wydawnictwa OlesiejukDziękuję również za nominację do Versatile Blogger Award przez autorkę bloga Kulinarna Ja . Zabawy dalej nie pociągnę bo brakuje mi ostatnio czasu a wpisy robię na chybcika jedną ręką pisząc a drugą kołysząc wózek z moim małym skarbem :) Jednak bardzo dziękuję jest mi bardzo miło :)

Składniki na spód :20 g świeżych
drożdży ( użyłam 7 g suchych )250 g uniwersalnej
mąki + do podsypania225 letniej
wody50 ml
oliwyszczypta
soliJeśli używamy świeżych
drożdży : w misce mieszamy
drożdże z 50 g
mąki i
wodą. Odstwiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami i za pomocą miksera mieszamy przez 5 -10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Jeśli używamy suchych
drożdży : Wszystkie składniki na spód zmieszałam i wyrobiłam ciasto ręcznie. Ciasto się dość kleiło ale nie dosypywałam
mąki tylko natłuściłam miskę
oliwą, przełożyłam ciasto i pozostawiłam do wyrośnięcia.Nadzienie :6
pomidorów pokrojonych w plastry ( zdecydowanie za dużo zużyłam 2 średnie na okrąg o śr. 21 cm)2
cebule drobno poszatkowane12 czarnych
oliwek ( nie lubię więc pominęłam )4 plasterki szybki serrano ( pominęłam chorizo zupełnie wystarczy )10 plasterków
kiełbasy chorizo2 łyżki posiekanych świeżych
ziół ( użyłam suszonych :
bazylii,
estraonu,
majeranku,
czosnku granulowanego )55 g
mozzarelli pokrojonych w cienkie plastry
oliwapieprz ,
sólKiedy spód na pizze wyrośnie piekarnik rozgrzewamy do 220°C i wstawiamy do niego pustą blachę. Stolnicę posypujemy
mąką formujemy z ciasta koło o średnicy około 28-30 cm ( u mnie 21 cm ) z lekko podniesionymi bokami. Ja
ciastem wyłożyłam spód formy od tortownicy.Na cieście układamy
pomidory, solimy,
pieprzymy. Na to kładziemy
cebulę,
oliwki, chorizo,
szynkę. Znowu doprawiamy
solą i
pieprzem, sypiemy po wierzchu
zioła. Na
konic rozkładamy
ser i skrapiamy
oliwą.Pizze przenosimy ostrożnie na rozgrzaną blachę i pieczemy 30 minut aż brzegi ciasta zezłocą się.Smacznego :)