ßßß
Do przygotowania (dla 4 osób) tego dania potrzebujemy :3 pojedyncze piersi z kurczakamleczko kokosoweopakowanie mrożonej fasolki szparagowej (300g)papryka czerwonaczosnek 4 ząbkicebula czerwona2 liście laurowecynamon mielony1/2 papryczki chillipęczek pietruszki1/2 cytryny2 cm imbirugarść wiórków kokosowychpapryka mielonasól, pieprzPrzygotowanie:Pierwszym etapem jest pokrojenie mięsa na kawałki 2x2 cmoraz przyprawienie łyżeczką : cynamonu, papryki, soli oraz szczyptą pieprzu.Następnie smażymy je na patelni z dodatkiem oliwy.Gdy mięso będzie zarumienione wyciągamy je na talerz i na tę samą patelnie wrzucamy fasolkę, pokrojoną w paski paprykę oraz w kostkę cebulę.W tym czasie miksujemy mleczko kokosowe z 4 ząbkami czosnku, kawałkiem imbiru (ok. 2cm), papryczką chilli, pietruszką, sokiem z cytryny i garścią wiórków kokosowych. Dodajemy również połowę szklanki wody by sos kokosowy był nieco rzadszy.Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka i wlewamy zmiksowany sos kokosowy.Dusimy wszystko 10 minut tak aby smaki się połączyły i Gotowe!My podaliśmy to danie z dodatkiem ryżu.Dodatkiem "na wierzch" może też być pokrojony w plasterki banan lub wiórki kokosowe z odrobiną soku cytryny.
Smacznego !