Wykonanie
Przy gotowaniu tej potrawy inspirowałam się marokańską Harirą. Nie jest to może wierna wersja tej treściwej i rozgrzewającej zupy, lecz bardziej wariacją na jej temat.Składniki:opakowanie
włoszczyzny /marchew,
seler,
pietruszka, por/1 średnia
cukiniapuszka
ciecierzycy1 ząbek
czosnkunatka pietruszkiprzecier pomidorowy100 g
ryżu białegokumin
oreganokurkumasłodka paprykakardamon w nasionach
sóloliwa z oliwek
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w słupki /można zetrzeć na tarce/.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać
oliwę i wsypać na nią
włoszczyznę,
cukinię, rozmiażdżony ząbek
czosnku oraz
ryż.Dodać
przyprawy- po łyżeczce kuminu,
oregano,
kurkumy i
papryki. 1 nasiono
kardamonu lekko rozgnieść i również dodać. Lekko posolić. Wymieszać, chwilę zeszklić, aż
przyprawy zaczną uwalniać swój aromat, a następnie zalać
wodą - ok 3 l. Gotować ok 15 minut, a następnie dodać odsączoną
ciecierzycę i 2-3 łyżki
przecieru pomidorowego. Doprawić
solą do smaku i gotować jeszcze ok 5 minut, żeby całość się połączyła. Przed podaniem obficie posypać
natką pietruszki. Smacznego!!Zostałam nominowana do LIEBSTER BLOG AWARD :-)) Nominację dostałam od: http://delicioustitbits.blogspot.com,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc
daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”odpowiedzi na moje pytania:Jak długo przymierzałaś/eś się do założenia bloga? Ok 2 lat :-)Gdy jesteś wkurzona/y to…? Zawsze coś przypalę lub przesolę. Aby coś wyszło pysznie muszę przenieść swój nastrój na składniki. Najlepiej wychodzą mi potrawy, kiedy jestem szczęśliwa, zrelaksowana lub bardzo głodna heheOstatnio przeczytana przez Ciebie książka? Murakami "1Q84"Jaki program kulinarny jest Twoim ulubionym? Wszystkie programy Nigelli LawsonJaka jest Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa?
Ziemniaki utłuczone ze
śmietaną i krupnikJaki jest Twój najlepszy słodki smakołyk?
BezaDanie jakiej kuchni (
kraj, region) preferujesz? Włoskiej oraz TajskiejGdy nie gotujesz, to… Spędzam czas z tymi, których kocham.Gdyby jakaś potrawa odzwierciedlała Twój charakter, to co by to było? Na pewno jakaś
sałatka, w której było by wiele różnych smaków i kolorów. Dużo słodkiego, kwaśnego i
ostrego na raz.Jaka jest Twoja pierwsza myśl, gdy budzisz się rano? Dlaczego jest tak wcześnie ;-)Podaj przysmak kuchni regionalnej skąd pochodzisz? Pochodzę z nad morza, dlatego będą to najróżniejsze
śledzie oraz klasyka :
świeży dorsz z patelni z surówką z
kapusty i ziemniaczkami.A oto lista blogów nominowanych przeze mnie:muzelodiekuchenne.blogspot.comnotfastbreakfast.blogspot.comgotujzkasia.plkuchniabezstresowa.blogspot.comtasty-breakfast.blogspot.comslodkismakczekolady.blogspot.comsamazlodycz.blogspot.comdoprawionefantazja.blogspot.comqchennekaprysy.blogspot.comstoliczkunakryjsie.wordpress.combiedronkawkuchni.blogspot.comoraz moje pytania dla osób nominowanych:1. Ulubiona
przyprawa.2. Smaki słodkie czy wytrawne?3. Jaka jest Twoja ulubiona książka kucharska?4. Czy masz potrawę, wypiek, który nigdy nie wychodzi, tak jak byś chciał/-a?5. Potrawa, z której jesteś najbardziej dumny/ -a.6. Czy podczas pichcenia słuchasz muzyki? Jeśli tak, to jakiej najchętniej?7. Czego nigdy byś nie spróbował /-a zjeść?8. Jakie jest miejsce na Twoją wymarzoną podróż?9. Ulubiony film.10. Co Cię w kuchni najbardziej inspiruje?11. Co Cię w kuchni najbardziej wkurza?