Wykonanie
Miałam parę problemów z wyświetlaniem mojej strony i Durszlaka, nie wiem o co chodziło, ale od rana nie dało się ich zobaczyć na moim laptopie i nie tylko (może to
wina Internetu). Na szczęście już jest okej i mam nadzieję, że więcej zawirowań nie będzie.Przygotowałam w dzisiejszym wpisie dwa pomysły na sezonowe obiady – jeden słodki, drugi wytrawny. Częściej jadam te drugie, ale czasem też przyjdzie ochota na coś dla osłody ciała i ducha. Zresztą, kto by się oparł tradycyjnym ziemniaczanym knedlom z
kokosową nutą, które nadziałam
malinami oraz
jagodami ? Nie znam jeszcze takiej osoby! Jaglane są pyszne, ale moim zdaniem nic nie przebije smaku ziemniaczanych. Możecie podać je z dowolnymi dodatkami. W moim wydaniu był to po prostu
syrop daktylowy, który idealnie zwieńczył to słodkie sezonowe danie.
kokosowe knedle ziemniaczane nadziane
malinami i
jagodami podane z
syropem daktylowymcoconut stuffed dumplings with raspberries and blueberries served with date
syrup
Składniki:240g ugotowanych*
młodych (lub starych)
ziemniaków70-75g
mąki (owsiana i ryżowa)łyżeczka
mąki ziemniaczanejłyżka wiórek
kokosowychdowolne
owoce do nadzianiaUgotowane
ziemniaki ugnieść na gładkie puree. Dodać
mąkę i dokładnie zagnieść ciasto – ma się odklejać od rąk. Formować dowolnej wielkości kulki, które następnie spłaszczyć nadziać
owocami, zakleić i uformować w kule. Gotować ok. 5 min. Podawać z dowolnymi dodatkami np.
śmietanką kokosową,
syropem klonowym/daktylowym, resztą
owoców itp. Smacznego!*najlepiej ugotować je w mundurkach, ostudzić i obraćDrugi obiad, tak jak wspomniałam wyżej, wytrawny . Całkiem prosty, a w dodatku z ulubionymi pieczonymi warzywami, czyli
kalafiorem oraz młodymi
ziemniakami . Jest to zielona
fasolka z smażonymi
pieczarkami,
czerwoną papryką oraz pieczonym
tofu wędzonym . Całkiem szybkie, proste, a co najważniejsze – smaczne sezonowe danie, które z pewnością nasyci na długo i ucieszy podniebienie niejednej osoby 😉

zielona
fasolka z pieczonym
tofu, smażonymi
pieczarkami oraz
czerwoną papryką podana z pieczonym
kalafiorem oraz młodymi
ziemniakamigreen beans with baked
tofu, fried champignons and red pepper served with baked cauliflower and early potatoesSkładniki:

kilka różyczek
kalafiora2
młode ziemniaczki1/2 kostki wędzonego
tofu – ok. 100-125g
przyprawy:
pieprz, mielona
kolendra,
kminek, wędzona
papryka,
suszona pietruszka,
tymianek2 łyżeczki
oleju ryżowegoKalafior podzielić na mniejsze różyczki, a
ziemniaki pokroić w ćwiartki. Wymieszać z
przyprawami i łyżeczką
oleju. Tak samo postąpić z
tofu. Piec w 200 stopniach Celsjusza – warzywa ok. 20-30 min.,
tofu 20 min.spora garść zielonej
fasolki (porcja)2 duże
pieczarkimała
cebulkaząbek
czosnku1/3 dużej
czerwonej paprykigarść świeżej
pietruszkiprzyprawy – takie same jak do pieczonych warzyw
olej do smażenia
Fasolkę pokroić na drobniejsze kawałki, odkroić końce i ugotować. Na patelni rozgrzać
olej. Dodać pokrojony drobno
czosnek oraz
cebulę. Podsmażyć chwilę. Następnie dodać posiekane
pieczarki, a zaraz po nich
czerwoną paprykę pokrojoną w drobne paski. Smażyć ok. 5-10min. Doprawić do smaku. Dodać posiekaną świeżą zieloną
pietruszkę oraz ugotowaną
fasolkę. Na koniec wmieszać upieczone
tofu. Podawać z ziarnami np.
pestkami dyni oraz upieczonymi warzywami. Można też dodać ryż/kaszę/makaron/strączki. Smacznego!Zauważyłam ogromną zmianę w moim stylu odżywiania. Nie pamiętam czy kiedykolwiek wcześniej
jadłam takie ilości
warzyw i owoców jak teraz. Bardzo dobrze się czuję i czerpię przyjemność z jedzenia sezonowych produktów. Smacznie, pożywnie i kolorowo, jak na wegankę przystało 😀 Korzystajmy z tego co
daje nam natura!Udanego dnia!
