Wykonanie
Jeśli Wasz sezon na
przetwory nie został jeszcze zamknięty, to polecam tę
sałatkę na zimę. Składa się z samych, przepysznych warzyw, do tego jest niezwykle kolorowa i bardzo zdrowa. U mnie często pojawia się w towarzystwie rolady wołowej, czy pieczeni.Składniki:1 średnia
kapusta włoska1 średnia
kapusta biała1 kg
ogórków1 łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
pieprzu mielonego2 kg
pomidorów2 kg
marchewek2 kg
czerwonej papryki1 kg białej
papryki1 kg
cebulizalewa1 szklanka
wody3 szklanki
oleju3 szklanki
octu5 łyżek
soli8 łyżek
cukru6 ziaren
ziela angielskiego6
liści laurowychKapusty obieramy z wierzchnich liści. Główki płuczemy pod bieżącą
wodą, a następnie szatkujemy. Pozostałe warzywa również myjemy i osuszamy.
Ogórki kroimy w cienkie plasterki,
pomidory w kostkę, a oczyszczone z gniazd nasiennych
papryki czerwone i żółte w paseczki.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, a
cebulę kroimy w piórka.Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misie. Zasypujemy je
solą i
pieprzem. Mieszamy dokładnie. Następnie warzywa rozkładamy do suchych, wyparzonych słoików.Zagotowujemy zalewę.Składniki na zalewę zagotowujemy w garnku. Zalewę gotujemy 15 minut. Po tym czasie gorącą zalewamy warzywa. Słoiki zamykamy szczelnie. Pasteryzujemy je około 15 minut (patrz pasteryzacja na mokro).