Wykonanie
Ta
sałatka to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Przepis moja mama dostała od sąsiadki i tak to się zaczęło :) Pamiętam, że w dzieciństwie nigdy nie umieliśmy się jej najeść i stanowiła nie tylko dodatek do obiadu, ale również dodatek do hot dogów, czy kanapek z opiekacza, wówczas wyciskało się zalewę, by
sałatka nie była taka mokra. Od kilku lat wracam do tych starych, sprawdzonych smaków i przyznam szczerze, warto
mieć taką smaczną
sałatkę schowaną w spiżarni na czarną godzinę :)Ps. Podaną porcję można pomniejszyć o połowę, jeśli ktoś nie dysponuje wielkim garnkiem lub ugotować ją w dwóch mniejszych i
potem zmieszać.
Składniki:1 kg
marchewki1 kg
pomidorów1 kg
papryki (najlepiej kolorowej)1 kg
ogórków1 kg
białej kapusty1 kg
cebuliDodatkowo:250 ml
oleju (można dodać mniej)1 szklanka
octu spirytusowego 10%1 szklanka
cukru2 łyżki
soliPieprz (mielony)Około 10 ziarenek
ziela angielskiegoNa początek przygotowujemy wszystkie jarzyny. Obraną
marchewkę kroimy w talarki i odstawiamy w osobnym naczyniu, gdyż od
marchewki zacznie się gotowanie.
Paprykę kroimy w paseczki,
ogórki pozostawiamy w skórce i kroimy w talarki,
cebulę kroimy w kosteczkę lub w krążki.
Kapustę drobno siekamy.
Pomidory można obrać ze skórki i pokroić w kawałki (by szybko skórka odeszła z
pomidora najlepiej włożyć go do garnka z wrzątkiem, na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu
pomidora z
wody, skórka odchodzi niemalże sama).Gdy wszystkie jarzyny są już przygotowane, przystępujemy do gotowania. Do wielkiego garnka (około 10 litrów), wlewamy
olej i wsypujemy
marchewkę. Gotujemy na wolnym około 3 minut mieszając, po czym wsypujemy
cukier i gotujemy jeszcze około 3 minuty (pamiętając o mieszaniu), a następnie dodajemy pozostałe jarzyny i całość razem zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy
sól,
pieprz,
ocet i
ziele angielskie. Całość ponownie zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około 15 – 20 minut (do miękkości jarzyn), co pewien czas mieszając, by
sałatka się nie przypaliła.Gorącą
sałatkę przekładamy do słojów, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut.Po pasteryzacji słoje pozostawiamy na około godzinę w garnku użytym do pasteryzacji, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.Uwaga: jednocześnie najlepiej robić nie więcej jak 1 porcję sałatki.
R E K L A M A