ßßß Cookit - przepis na Surówka konserwowa z sześciu składników.

Surówka konserwowa z sześciu składników.

nazwa

Wykonanie

Pewnie większość z Was zauważyła, że bardzo lubię robić przetwory . Strona główna bloga zapełnia się słoikami. Nie straszna mi praca przy nich, bo wiem, że zimą będę miała co wyciągnąć w razie braku świeżych warzyw. Dziś proponuję pyszną surówkę z warzyw. Jest ona trochę podgotowana w słoikach, ale nadal warzywa pozostają jędrne i wartościowe.
Wykorzystać tę surówkę można na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie do obiadu. Ale tak naprawdę robię ją w innym przeznaczeniu. Surówka świetnie sprawdzi się do wszelakich wrapów, domowych burgerów i innych tego typu wariacji. Smakuje nawet w toście. A zimą organizm szuka właśnie czegoś w takiej postaci. Latem mamy mnóstwo warzyw a zimą ich pragniemy, warto więc mieć tą pozycję w swojej spiżarni.
Przepis z zeszytu mojej mamy, z drobnymi zmianami na potrzeby własnego gustu.
Przepis na 7-8 słoików o pojemności 1 litr.
Składniki:
1 mała główka białej kapusty o wadze około 1 - 1,2 kg
1 kg marchwi
1 kg pomidorów
1 kg ogórków
1,5 kg papryki ( fajnie jeżeli jest w wielu kolorach)
0,8 kg cebuli białej na zalewę:
pół szklanki oleju
1 szklanka octu
3 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki gorczycy
łyżka ziela angielskiego
Wykonanie:
Kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w cienkie plastry, przekroić je jeszcze pół. Ogórki posiekać na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w księżyce. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w cienkie plasterki o długości 2-3 cm. Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu. Wszystko dokładnie pomieszać.
Przygotować zalewę.
Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku, podgrzać ale tylko by rozpuścić cukier i sól. Nie gotować. Zalać warzywa i pozostawić je na 2 godziny.
Po tym czasie surówkę przekładać do słoików. Ubijać ciasno, pilnować by były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać kapkę wody. Jednak warzywa podczas pasteryzowania puszczą sok. Pasteryzować na malutkiej mocy palnika przez 30 minut.
Smacznego :)
Cieplutko pozdrawiam,
Kasia.
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/08/surowka-konserwowa-z-szesciu-skadnikow.html