Wykonanie
Pewnie większość z Was zauważyła, że bardzo lubię robić
przetwory . Strona główna bloga zapełnia się słoikami. Nie straszna mi praca przy nich, bo wiem, że zimą
będę miała co wyciągnąć w razie braku świeżych warzyw. Dziś proponuję pyszną surówkę z warzyw. Jest ona trochę podgotowana w słoikach, ale nadal warzywa pozostają jędrne i wartościowe.Wykorzystać tę surówkę można na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie do obiadu. Ale tak naprawdę robię ją w innym przeznaczeniu. Surówka świetnie sprawdzi się do wszelakich wrapów, domowych burgerów i innych tego typu wariacji. Smakuje nawet w toście. A zimą organizm szuka właśnie czegoś w takiej postaci. Latem mamy mnóstwo warzyw a zimą ich pragniemy, warto więc
mieć tą pozycję w swojej spiżarni.
Przepis z zeszytu mojej mamy, z drobnymi zmianami na potrzeby własnego gustu.Przepis na 7-8 słoików o pojemności 1 litr.Składniki:1 mała główka
białej kapusty o wadze około 1 - 1,2 kg1 kg
marchwi1 kg
pomidorów1 kg
ogórków1,5 kg
papryki ( fajnie jeżeli jest w wielu kolorach)0,8 kg
cebuli białej na zalewę:pół szklanki
oleju1 szklanka
octu3 łyżki
soli1,5 szklanki
cukru2 łyżeczki
gorczycyłyżka
ziela angielskiegoWykonanie:
Kapustę poszatkować.
Pomidory pokroić w cienkie plastry, przekroić je jeszcze pół.
Ogórki posiekać na cienkie plastry.
Cebulę obrać, pokroić w księżyce.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w cienkie plasterki o długości 2-3 cm. Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu. Wszystko dokładnie pomieszać.Przygotować zalewę.Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku, podgrzać ale tylko by rozpuścić
cukier i
sól. Nie gotować. Zalać warzywa i pozostawić je na 2 godziny.Po tym czasie surówkę przekładać do słoików. Ubijać ciasno, pilnować by były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać kapkę
wody. Jednak warzywa podczas pasteryzowania puszczą sok. Pasteryzować na malutkiej mocy palnika przez 30 minut.Smacznego :)Cieplutko pozdrawiam,
Kasia.