Wykonanie
Zwykle
pomidory kojarzone są z czerwonym kolorem, jednak jak się okazuje nie jest on niezbędnym elementem tego
owocu. Równie smaczne, trochę mniej popularne są zielone
pomidory. Ciekawym pomysłem na potrawę z ich udziałem są właśnie
przetwory. Ich przygotowanie nie jest trudne i na pewno nie zabierze aż tak dużo czasu. Z doświadczenia jednak wiem, że nie są łatwo dostępne (no chyba że we własnym ogródku). Mi zajęło kilka dni znalezienie tych małych, zielonych, cudnych
owoców :)
Składniki:3 kg
kapusty białej½ kg
marchewki1 kg
cebuli1 kg zielonych
pomidorów1
czerwona paprykaZalewa:½ l
oleju½ l
octu2 szklanki
cukruSól do smaku
Liść laurowyZiele angielskieWykonanie:Wszystkie warzywa drobno poszatkować, posolić do smaku i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień wlać przygotowaną zalewę z
przyprawami (jeżeli trzeba to dosolić) i gotować około pół godziny. Gorącą
sałatę wkładać do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem.