Wykonanie
Dwa dni temu zamieściliśmy przepis na taki zupełnie zwykły, podstawowy
przecier pomidorowy (KILK). Same
pomidory, nic więcej. Idealny do zup, czy
sosów. A dzisiaj wersja nieco bardziej złożona, z
papryką,
cebulą,
marchewką i innymi rzeczami. Właściwie to można go na dwa sposoby używać. Może być jako półprodukt do dalszego przerobienia, a może też być, w takiej formie jaka jest, wykorzystany np. jako sos do pizzy. Dlatego też warto ten przecier zrobić, bo spektrum jego zastosowań zależy tylko od waszej wyobraźni. A warto
mieć na zimę kilka takich pysznych słoiczków. Z tego przepisu wyszło nam 11 słoiczków po 0,5 litra. Zimę więc mamy zabezpieczoną.2 kg
pomidorów1 kg
cebuli1,5 kg
czerwonej papryki1 kg
marchewki0,5 szklanki
octu0,5 szklanki
oleju1 szklanka
cukru3 płaskie łyżki
soli5 ziaren
czarnego pieprzu5
liści laurowychPomidory zlewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kosteczkę,
paprykę na mniejsze kawałki (po oczyszczeniu z gniazd nasiennych ).
Marchewkę obieramy o ścieramy na drobnych oczkach.W garnku z grubym dnem (grube dno jest ważne, żeby się przecier nie przypalał) rozgrzewamy
olej i wkładamy pokrojone warzywa. Dusimy przez 30 minut i dodajemy pozostałe składniki (
ocet,
cukier i
przyprawy). Dusimy jeszcze jakiś czas często mieszając, aż
soki z warzyw się zredukują. Czas duszenia jest zależny od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Czy bardziej płynną jak przecier, czy nieco gęstszą jak koncentrat. My w
sumie dusiliśmy około 2 godziny na bardzo małym ogniu.Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy mocno i stawiamy do góry dnem żeby słoiki się zassały.
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)