Wykonanie
Sezon na
fasolkę szparagową nadal trwa. (Co oczywiście ogromnie mnie cieszy :)) Zawsze zjadaliśmy ją w tradycyjnej wersji - z
bułką tartą i
masełkiem. Teraz czas na urozmaicenie -
fasolka szparagowa w
sosie pomidorowym. Na początku podeszłam do niej dość sceptycznie, ale gdy tylko spróbowałam od razu zmieniłam zdanie - jest mega pyszna :) Zróbcie sobie kilka słoiczków na zimę :) Nie pożałujecie :)składniki na 11 słoików o pojemności 0,33l
2kg
żółtej fasolki szparagowej400g
marchwi400g
cebuli2 małe słoiki
przecieru pomidorowego2 szklanki
oleju2
liście laurowe6 łyżek
cukru3 łyżki
soli2 łyżki
octupieprz czarnyCebulę i
marchew obierz, umyj i osusz.
Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a
cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Warzywa przełóż do garnka, duś na rozgrzanym
oleju ok. 15 minut. Następnie dodaj
liście laurowe,
pieprz, 2 łyżki
soli,
cukier oraz
przecier pomidorowy. Na koniec dodaj
ocet i dokładnie wymieszaj.
Fasolkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej przekrój ją na połowę). Następnie ugotuj ją tak aby nie była zbyt miękka. Tak przygotowaną
fasolkę dodaj do pozostałych warzyw, całość duś ok. 15 minut.Gorącą
sałatkę przełóż do słoików i mocno zakręć. Słoiki pasteryzuj ok. 20 minut.Smacznego :)