Wykonanie
Składniki:- 2 kg
fasolki żółtej szparagowej- 40 dag
marchewki- 40 dag
cebuli- 2 małe słoiki
przecieru pomidorowego- 2 szklanki
oleju- 2
liście laurowe- 6 łyżek
cukru- 3 łyżki
soli- 2 łyżki
octu 10%- 1/2 łyżeczki
pieprzuSposób przygotowania:1.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki.
Marchewki obieramy i ścieramy na tartce, na średnich oczkach.
Cebulę i
marchewki dusimy na
oleju przez ok. 15 min. Dodajemy
liście laurowe,
pieprz, 2 łyżki
soli,
cukier, przeciery,
ocet, chwile gotujemy.2. Odcinamy końcówki
fasoli, kroimy ją na pół, zalewamy
wodą, dodajemy pozostałą
sól. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy ją na sicie i przekładamy do wcześniej przygotowanej zalewy z
marchwi i
cebuli. Wszystko dusimy jeszcze 15 min.3.
Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy słoiki ok. 20-30 min.