Wykonanie
Wśród wielu eksperymentów w mojej kuchni są też przepisy czerpiące inspirację z klasyki, sprzed lat. Z rozrzewnieniem wspominam surówki, które przygotowywała moja babcia. Surówki ze świeżej czy
kiszonej kapusty były bardzo częstym gościem na serwowanych przez nią obiadach. Gdy spojrzałam na ten przepis, wiedziałam, że smak będzie podobny. Nie pomyliłam się. Mój faworyt :)
Składniki:3 kg
białej kapusty3
marchewki1
cebula1/3 szkl.
cukru1,5 szkl.
oleju1 szkl.
octu1/2 szkl.
cukru2 łyżki
soliSposób przygotowania:
Kapustę oczyść i poszatkuj.
Marchew oczyść i zetrzyj na tarce.
Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wszystko zasyp 1/3 szkl.
cukru, wymieszaj i odstaw na godzinę.Z
oleju,
octu,
soli i 1/2 szkl.
cukru ugotuj zalewę. Gorącą zalej warzywa i wymieszaj. Przykryj i poczekaj aż ostygnie. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki.Najsmaczniejsza jest po 2-3 dniach. Możesz ją przechowywać nawet miesiąc, ale obiecuję, że zniknie szybciej.